U proteklih nekoliko mjeseci došlo do rasta cijena

Brojna udruženja potrošača kako u našoj tako i zemljama regiona ukazuju kako je u proteklih nekoliko mjeseci došlo do rasta cijena. Primjećuju to i sugrađani a posebno kada su osnovne životne namirnice u pitanju.

Iz udruženja potrošača Tuzlanskog kantona upozoravaju kako je proteklih mjeseci došlo do blagog porasta i to osnovnih životnih namirnica. Kažu, kako se to najviše primjećuje na cijenama ulja koja su, zavisno od proizvođača , porasla za 20 do 40 feninga.

“Znači, obzirom da smo u ovom zimskom periodu realno je očekivati blago povećanje cijena ali se nadamo da neće doći do zloupotrebe i da će naši uvoznici nabaviti dovoljne količine te robe i da ćemo imati konkurentnu ponudu od više distributera jer jedino na taj način možemo ograničiti naredni rast cijena”, kazala je za naš web portal Gordana Bulić, iz Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

Iz ovog udruženja podsjećaju da prosječna plata u FBiH od 826 KM može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu.

“Cijene sitnih poslastica koje se najčešće mogu pronaći kod kase su najviše i porasle stoga , savjetujem građanima da prilikom kupovine budu racionalni i da upravo takve stvari ne kupuju. To su trikovi kojima se služe trgovci”, ističe Bulić.

Iz udruženja potrošača ipak smatraju kako u narednom periodu ne bi trebale rasti cijene barem ne  osnovnioh životnih namirnica. (B. D.)