Još 230 radnika u Željezari Zenica čeka na uvezivanje staža

Vlada Federacije BiH odobrila je dodjelu 996.345 KM, po zahtjevima privrednih društava, za izmirenje dugovanja za neuplaćene doprinose po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja za one koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a nije im uplaćen radni staž. 

Ovim sredstvima uvezan je radni staž za 106 radnika iz preduzeća Željezara, Agrokomerc, Zrak, Krivaja i Vitezit, od čega je za deset radnika Željezare Zenica u stečaju namijenjeno 241.369 KM. 

Prijedlogom odluke za uvezivanje radnog staža ranije su planirana budžetska sredstva od deset miliona, ali su rebalansom smanjena na oko milion konvertibilnih maraka, s obzirom na situciju sa Covidom. 

„To su ljudi koji su ispunili uslove za penziju još 2019. godine. U ovoj godini imamo još 20 radnika koji ispunjavaju uslove za penziju“, kaže Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare. 

On dodaje da su radnici koji zbog neuvezanog staža ne mogu ostvariti prava na penziju najugroženija socijalna kategorija u BiH. Uputio je zamjerke Federalnoj vladi, koja i sama ovom privrednom društvu duguje preko 50 miliona maraka, što je svega desetinu od planiranih deset miliona u ovoj godini izdvojila za izmirenje dugova po osnovu staža za radnike preduzeća u stečaju ili likvidaciji. 

Još 230 radnika u Željezari Zenica čeka na uvezivanje staža, podsjeća Halilović. 

„Možete misliti kako je to kad vam dođu kolega ili kolegica i zaplaču jer nemaju od čega da žive“, kaže predsjednik Sindikata Željezare, koji je u prethodnim godinama radnike predvodio u bezbrojnim protestima u odbrani radničkih i ljudskih prava. 

On smatra da Vlada Federacije BiH, uskraćujući radnicima u stečaju pravo na penziju, direktno krši njihova osnovna ljudska prava. (Sanja Stević)