Tegeltija nakon sastanka u Doboju: Nema novih mjera, nabavljamo vakcine za 20 posto stanovništva

FOTO: klix.ba

Tegeltija je u obraćanju medijima nakon sastanka u Hotelu Park u Doboju kazao da u BiH neće biti dodatnih mjera koje bi značile lockdown, odnosno, ograničenje kretanja i rada građana i prvirednih subjekata.

“Trenutna epidemiološka situacija je takva da mjere drže situaciju pod kontrolom. Testirano je više od 411.000 građana, a više od 85.000 je bilo pozitivno, dok se više od 50.000 građana oporavilo. Imamo stabilizaciju broja oboljelih na cijelom prostoru BiH u posljednje dvije sedmice. Najveća zahvalnost svim zdravstvenim radnicima za ono što rade u posljednjih devet mjeseci. Naš zdravstveni sektor je pod velikim pritiskom zbog broja oboljelih, ali zbog sposobnosti radnika i dobre organizacije da se prilagode ovoj situaciji, sektor je spreman još uvijek da prihvati sve one kojima je potrebna adekvatna zdravstvena njega. Potrebna im je dodatna finansijska podrška i kadrovski potencijali svih radnika koji nisu uposleni u zdravstvenom sektoru, a mogli bi biti”, kazao je Tegeltija.

Dodao je da su mjere u BiH dugoročne i predvidive, odnosno, da nisu provodili radikalne mjere zbog čega su postojeće na duži vremenski period dale dobre rezultate.

“Broj mjera koje stoje na raspolaganju BiH i svim zemaljama na svijetu je ograničen. Mnoge mjere proteklih dana su nepopularne, ali za uspjeh ovog stanja kod nas zaslužno je efikasno provođene mjera i najbolji partneri, građani, koji se pridržavaju mjera”, dodao je Tegeltija te naglasio da MUP-ovi i inspekcije moraju vršiti oštrije kontrole i kazniti one koji ne provode mjere.

Na kraju je kazao da je za kolektivni uspjeh potrebna vakcinacija te da je BiH dio globalnog procesa nabavke vakcina.

“Nabavili smo 1.230.000 vakcina, što je za više od 20 posto populacije u BiH. Procjena je da će biti kod nas do kraja prvog kvartala. Spremni smo platiti sve vakcine, obezbijediti lanac i sigurnost nabavke od aerodroma do domova zdravlja gdje će građanima biti dostupne. Postoje određene vrste vakcina, temperature na kojima se drže, ali smo spremni, sve smo planirali i uradili nabavku”, zaključio je Tegeltija.

 

klix.ba