RTV ZENICA U SARADNJI SA TV ŽURNAL PRIKAZUJE: Tužilaštvo podiglo optužnicu u predmetu “Bobar banka”

FOTO: zurnal.info

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu u predmetu ”Bobar banka”. Optužnica obuhvata 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 miliona KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke a.d. Bijeljina te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Na taj način su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani, koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

S obzirom da su u banci bila uložena sredstva zdravstvenih zavoda, elektroprivreda, općina i drugih pravnih subjekata, kao i građana pojedinaca, propašću banke direktno ili posredno su oštećeni mnogi građani u oba bh. entiteta, kao i u Brčko distriktu BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 60 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 2.500 dokaznih materijala.

Istraga i optužnica u predmetu Bobar banka je jedna od najkompleksnijih istraga finansijskog kriminala koje su rađene u BiH i prvi predmet u kojem visina štete prelazi 100 miliona KM.

Za osobama koje su obuhvaćene istragom, a nisu dostupne i nalaze se van BiH, bit će zatraženo raspisivanje međunarodnih potjernica.

Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Optuženi su: Darko Jeremić (1975.), Petar Cacanović (1955.), Ana Mirosavljević (1976.), Dragan Radumilo (1959.), Sonja Kurtuma (1976.), Saša Tomić (1980.), Slavica Injac (1956.), Batrić Đurišić (1949.), Zdravko Dubov (1957.), Igor Prodanović (1974.), Snežana Vujinić (1961.), Dragica Tomić (1959.), Goran Ignjatović (1983.), Pajo Panić (1947.), Drago Đukanović (1942.) i Jefa Bošković (1955.).

Institucije koje su oštećene počinjenim krivičnim djelima su: IRB Republike Srpke i njeni fondovi, Vlada Republike Srpske kao njen osnivač, JP Željeznice FBiH, Ministarsvo finansija RS – Poreska uprava Bijeljina, Opština Istočno Novo Sarajevo, Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, Vlada Brčko distrikta BiH, Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, Grad Bijeljina, Agencija za bankarstvo RS, Agencija za osiguranje depozita BiH, AD Komunalno Trebinje, Željeznička javna korporacija BiH.

Također, oštećeni su: Centralni registar hartija od vrijednosti Banjaluka, DZU Penzioni rezervni fond RS, Elektroprivreda RS, Elektroprivreda HZHB, Fond za profesionalnu rehabilitaciju invalida Prijedor, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Garantni fond RS, Grad Trebinje,HE Trebišnjica, HE Višegrad, Javni fond za dječiju zaštitu Bijeljina, JP Autoceste F BiH, JP Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljina, JU Dom učenika Bijeljina, JU Studentski centar Pale, JU Vode RS, Opština Bileća, Opština Rudo, Opština Derventa, Opština Kotor-Varoš.

Na spisku su i Pošte Srpske, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, TE Ugljevik, Fond PIO RS- Bijeljina, JU Direkcija za izgradnju grada Bijeljina, Uprava za indirektno oporezivanje BiH te druge fizičke i pravne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dokumentarni film “SVE ŠTO TREBATE ZNATI O SLUČAJU (VIDEO): Tužilaštvo podiglo optužnicu u predmetu ‘Bobar banka'” u produkciji TV Žurnala možete pogledati u programu Radio-televizije Zenica u petak 27. novembra i subotu 28. novembra 2020. godine, sa početkom od 20 sati.

 

zurnal.info