Bosansko narodno pozorište Zenica oprostilo se danas od Ištvana Gabora-Pište

FOTO: Zenicainfo.ba

Bosansko narodno pozorište Zenica oprostilo se danas od Ištvana Gabora-Pište, jedne od svojih glumačkih legendi.

Komemorativni skup održan je u velikoj Sali BNP-a u prisustvu Ištvanovih kolega glumaca, prijatelja i članova porodice. Ištvan Gabor, podsjetila je glumica Sabina Kulenović, rođen je 1955. godine u Subotici. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti – grupa gluma, u klasi prof. dr. Josipa Lešića i Kaće Dorić.

Nakon što je dvije godine proveo u banjalučkom pozorištu, 1981. godine postao je članom Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tokom svog dugogodišnjeg angažmana u BNP-u tumačio je oko devedeset uloga u predstavama različitih žanrova.

Ipak, treba naglasiti da je tokom svoje glumačke karijere naročiti afinitet pokazao za kreiranje komičnih i grotesknih likova. U toj oblasti ostvario je svoje najuspješnije glumačke kreacije.

Na samom kraju komemoracije, birane stihove Sergeja Jesenjina i Mire Gavrana, za oproštaj od prijatelja i kolege, recitovali su Lana Zablocki i Muhamed Bahonjić.

Sahrana Ištvana Gabora obavljena je danas u 13 sati na Gradskom groblju Crkvice. (D. T.)