Svjetski dan dijabetesa obilježen u Zenici: Kantonalni nadležni organi dužni obezbijediti pacijentima djeci i mladima besplatne pumpice

FOTO: Zenicainfo.ba

Ove subote se obilježava Svjetski dan dijabetesa. Druženjem, umjesto tradicionalnom šetnjom gradom, u prostorijama Udruženja su, uz poštivanje epidemiloških mjera ovaj dan obilježili članovi Udruženje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK i njihovi roditelji.

Roditelji su u stalnoj borbi, sa šećerom u krvi svoje djece, ali i sa sistemskim rješenjima koja omogućavaju veća prava djeci i mladima sa dijabetesom.

Petogodišnjoj Lamiji Zukan početkom godine je dijagnosticiran dijabetes melitus. Pitamo njenu majku šta je njihovoj porodici najveći problem.

“Pa kao i za sve drugo u našoj državi – finansije su problem. Jako je teško stići ritam ove bolesti. Osim iglica i trakica koje dobijamo od Zavoda zdravstvenog osiguranja, nemamo ništa drugo, ali smo nabavili senzor za koji smo saznali od drugih roditelja. S nabavkom senzora smo zaista olakšali život i sebi, a posebno našoj djevojčici. Senzor košta 60 eura i traje 14 dana“, priča nam Lamijina majka Mubera Isaković.

Dakle mjesečno ovoj porodici treba oko 240 KM da bi spriječili da svojoj djevojčici ubodom igle mjere nivo šećera. Senzor je kontinuiran mjerač šećera. Mubera je nezaposlena, muž radi.

„Imali smo veliku sreću da smo, uz pomoć porodice i prijatelja, nabavili u početku nekoliko senzora. To nam je jako dobro došlo. Međutim, sumnjam da ćemo kada potrošimo ove koje imamo biti u mogućnosti kontinuirano nabavljati senzore. Bit će sigurno perioda kada će naša kćerka nivo šećera u krvi mjeriti iglom i trakicom.“

Ova majka se nada da će njena kćerkica što prije imati pravo na pumpicu kako inzulin ne bi primala više puta dnevno, opet ubodom igle.

„Naše udruženje je dobilo sedam pumpica od Federacije i deset od Zeničko-dobojskog kantona i ja se nadam da će i djeca koja postaju punoljetna doći na red da dobiju pumpice. Moj sin sa diajbetesom živi već sedam godina i upisao je fakultet. Hoću da vjerujem da će do 26. godine života dobiti pumpicu, koja je trajna i znači prestanak davanja inzulina ubodom. Moj sin sebi daje inzulin poslije svakog obroka iglom“, rekla nam je Amela Kobić.

U federalnom parlamentu je donijet propis prema kojem su dužni kantonalni nadležni organi obezbijediti svojim pacijentima djeci i mladima besplatne pumpice. Ova je kampanja nazvana „Za život bez boli“. U drugim kantonima koji imaju Klinike za dijabetes to je mnogo bolje riješeno. I u Zeničko-dobojskom će u skorije vrijeme, očigledno, tako biti zahvaljujući volji i želji roditelja 120 djece i mladih članova Udruženje djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti ZDK.

„Mi se borimo i s borbom nećemo stati za život s manje boli. Znamo da možemo i nećemo posustati. Zahvaljujući našoj borbi stanje je iz godine u godinu sve bolje“, dodaje Kobić.

Članovi ovog Udruženja su ranijih godina, današnji datum 14. novembar Svjetski dan dijabetesa, obilježavali šetnjom kroz grad, ali su ove godine njih desetak s roditeljima uz distancu i s maskama jednosatnim druženjem u prostorijama obilježili ovaj dan. (A. Huskić)