REZIME MANDATA FUADA KASUMOVIĆA: Radio u tišini, posjetio svaki dio grada, brinuo o svim kategorijama, udahnuo život u Zenicu!

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rezimirao je svoj četvorogodišnji mandat pred Lokalne izbore 2020. godine koji nas očekuju u nedjelju, 15. novembra. Prvi nezavisni, te ujedno prvi glasovima birača izabrani gradonačelnik, uspio je za protekli period pozicionirati Zenicu na mjesto koje zaslužuje, kao četvrti grad po veličini u BiH. Radio je za dobrobit svih Zeničanki i Zeničana, sve s ciljem stvaranja ambijenta ugodnog življenja po mjeri građana, kojima je pred predstojeće izbore uputio i poruku koju prenosimo u cjelosti.

“Dragi prijatelji, u nedjelju su lokalni izbori u BiH. Važan dan za Zenicu. U protekle četiri godine i četiri dana, časnim i poštenim radom, kao gradonačelnik četvrtog grada u Bosni i Hercegovini, nastojao sam poboljšati stanje u našoj lokalnoj zajednici, unaprijediti život na svakom pedlju ove zeničke zemlje.
Dragi Bog i ljudi sa kojim sam svakodnevno radio, svjedoci su da nisam štedio ni svoje zdravlje, ni vrijeme. Dao sam maksimum kako bi Zenici vratio ponos i mjesto koje našem gradu pripada u bh.društvu.
Kao gradonačelnik, a i građanin, po nekoliko puta sam posjetio sve mjesne zajednice. Slušao sam potrebe radnika i penzionera, privrednika i poljoprivrednika, građanina i seljaka, omladine i đaka, sportista i kulturnjaka…
Zenica je među prvim gradovima u BiH koji pomažu vantjelesnu oplodnju i koji koji utopljavaju obdaništa za svoje najmlađe građane. Prvi sam gradonačelnik u BiH koji je ukinuo finansiranje političkih stranaka i stotine hiljada KM koji su se ranije dijelili političarima, presumjerio u nabavku knjiga, školskog pribora i ruksaka svim zeničkim prvačičima. Tim novcem pomogli smo planinare, lovce, taksiste… Zenički sportski klubovi prvi put prema jasnim kriterijima nezavisne komisije raspoređuju budžetski novac i što je važno – Zenica nikada veća sredstva nije izdvajala za sport. Djeci i omladini sagradili smo više od dvadeset dječijih igrališta i sportskih poligona. Razvoj privrede i poduzetništva podržavamo rekordnim sredstvima, dok su poticaji poljoprivrednim proizvođačima, osim što ih u bivšim vremenima nije bilo, čak veći i od kantonalnih. Za četiri godine na području našeg grada uređeno je i asfaltirano više puteva nego što su moji prethodnici uradili za 26 godina! Izgradili smo nove šetnice i biciklističke staze, uredili obale Bosne i skoro svih njenih pritoka na području Zenice. Osvijetili smo mostove, uveli u grad sistem javnih bicikala, po uzoru na evropske i svjetske metropole. Ponosan sam na kontinuiranu pomoć članovima Udruženja penzionera / umirovljenika Grada Zenica.
I mladi i stari uživali su u ljetnim koncertima najpopularnijih bh. i regionalnih muzičkih zvijezda, u dočecima Nove godine koje sam nakon decenije vratio u grad. Nikada se više u Zenici nije gradilo, a zatekao sam grad maksimalno zadužen! Šta mislite, gdje su ranije odlazili milioni Vaših para?
Ponosan sam jer sam građane oslobodio straha od propalih političkih projekata ali i što Zeničani ulicama svoga grada mogu šetati slobodno i bez straha od napada napuštenih pasa. I na Toplanu Zenica sam ponosan jer ćemo bez marke zaduženja dobiti ekološko, kvalitetno i stabilno grijanje. Započeli smo gasifikaciju grada. Dobit ćemo i Plavu vodu u našim slavinama, a kao prvi bh. grad u porodici „Zelenih gradova Evrope“ uskoro će imati najsavremenije prečistaće otpadnih voda.
Drage Zeničanke i Zeničani, hrabar sam, odlučan, izdati ne znam. Što obećam – ispunim. Nikada Vam lakše nije bilo glasati. Imate samo dvije opcije, da birate između svjetla i mraka. Između evropske budućnosti i povratka u prošlost. Ogledalo prošlosti i bivše vlasti su Željezara Zenica, Metalno, Vatrostalna, PRIM, Borac, Dom štampe, RMK Promet, Zenicatrans i teretni i putnički saobraćaj, hoteli Rudar i Internacional, a po svemu sudeći i RMU Zenica. I KTG gdje sam spriječio pljačku vijeka građana Zenice je projekat duhova prošlosti koji, vidjeli ste po bilbordima i komercijalnim programima u ovoj kampanji, ogromne budžetske novce ulažu ne bi li prevarili narod i ponovo dobili priliku da nastave teror nad Zenicom i Zeničanima.
Nemojmo im to dozvoliti! Kaznimo ih za sav kriminal kojeg su napravili i za četverogodišnje zlostavljanje građana kojima su kroz sabotaže u Gradskom vijeću i kroz djelovanje svojih kadrova u javnim ustanovama i preduzećima uskratili moderne trgove, hiljade radnih mjesta u poslovnim zonama, podzemne garaže, savremene tržne centre i još mnogo toga.
Zahvalio bih se hiljadama građana Zenice na saradnji i podršci u prvom gradonačelničkom mandatu. Hvala i Vama koji me podržavate na putu do drugog mandata, koji ste prepoznali moju odlučnost i dobru namjeru da Zenicu učinimo mjestom ugodnog življenja svih građana, ne samo onih bliskih nekada najjačoj političkoj opciji.
Osim stranaka poput „Zeničke inicijative KF“, SDP-a BiH, Nezavisnog bloka, BPS Sefer Halilović i moga prijatelja Asima Musića, nezavisnog kandidata za Gradsko vijeće ispred nacionalnih manjina, na podršci se želim javno zahvaliti i trojici uglednih zeničkih Bošnjaka, nekada visokih funkcionera u državnoj, federalnoj i kantonalnoj vlasti, osnivača SDA Zenica. Oni su kao i mnogi drugi članovi ove stranke koji se ne slažu sa destruktivnom politikom koju prema Zenici demonstrira primorani kandidat SDA za gradnačelnika Nezir Pivić, prepoznali moju iskrenu borbu za bolju Zenicu o kakvoj smo svi maštali.
Izađite na izbore u nedjelju, 15.11.2020. godine i glasajte za promjene u Gradskom vijeću Zenica. Ako Vi ne iskoristite svoje demokratsko pravo, neko će drugi učiniti to bez Vašeg znanja. Nedozvolite da drugi odlučuju u Vašoj i sudbini Vaših najmilijih.
Nastavimo graditi evropsku Zenicu!
Vaš gradonačelnik Fuad Kasumović