„Medicinske sestre i dijabetes“ – moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

FOTO: Zenicainfo.ba

„Medicinske sestre i dijabetes“ – moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Cilj kampanje je podići svijest o ključnoj ulozi koju medicinske sestre imaju u pružanju podrške osobama koje žive sa ovom bolešću.

Kako ističu u kantonalnom Savezu dijabetičara, medicinske sestre su često prvi, a ponekad i jedini zdravstveni djelatnik s kojim osoba stupa u interakciju, pa je kvaliteta njihove početne procjene, njege i liječenja od vitalne važnosti.

“Svjetski dan borbe protiv dijabetesa udruženje obilježava ove godine u posebnim uslovima, uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Prema podacima WHO-a svaki deseti stanovnik je obolio od dijabetesa. Imajući to u vidu, medicinske sestre su prva linija dodira, prva linija odbrane, prva linija pomoći dijabetičarima. One svoj posao rade izvrsno“, kaže predsjednik kantonalnog Saveza udruženja dijabetičara Ibrahim Delibašić.

On dodaje da medicinske sestre čine skoro 60 procenata zdravstvenih djelatnika i da je ono što one rade nešto veoma značajno i na čemu je on zahvalan.

„Zahvalan sam Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i posebno internacionalnoj dijabetes fondaciji koja je ove godine u prvi plan stavila medicinske sestre s kojima imamo najkvalitetnije i najbliže sučeljavanje. Mi dijabetičari smo u pandemiji 10-15 godina, znamo šta je pandemija i hronični smo bolesnici, znači dijabetes je hronično, a ne zarazno oboljenje, mi smo naučili da se nosimo sa pandemijom koronavirusa jer poštujemo sve preporuke i naredbe nadležnih službi. Drugim riječima, odgovorni smo, te smatramo da je to jedini način da pobijedimo koronavirus“, kaže predsjednik kantonalnog Saveza udruženja dijabetičara Ibrahim Delibašić.

U udruženju posljednjih sedam godina volontira medicinska sestra Lamija Divoš.

„Zahvaljujem se internacionalnoj dijabetes fondaciji i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji što su prepoznali rad i zalaganje medicinskih sestara, te su 14. novembar posvetili upravo njima. Kako prije, tako i sada, medicinske sestre su bile na prvoj liniji u borbi protiv dijabetesa, bilo da se radi profesionalno ili volonterski. Trenutni uslovi za rad nisu najbolji, ali trudimo se da doprinesemo boljitku naših krajnjih korisnika. Da bi bile još uspješnije u svom poslu potrebno je pružiti priliku za daljnjim obrazovanjem i praktičnim radom“, kaže Lamija Divoš, medicinska sestra i volonterka u Savezu udruženja dijabetičara ZDK. (R. Š.)