Zenica – grad u kojem su realizovane brojne mjere energetske efikasnosti

Nakon što su 2018. godine utopljene prve stambene zgrade na području grada Zenice, projekti poboljšanja energetske efikasnosti su posebno dobili na značaju.

Zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i Gradskoj upravi stanari stambenih zgrada prvi put su imali priliku da se putem ovlaštenih upravitelja ili odabranih predstavnika etažnih vlasnika prijave na javni poziv u cilju ugradnje termo-izolacione fasade na zgradama, minimalne debljine 10 cm.

U periodu od 2018-2020. godine raspisana su tri javna poziva za sufinansiranje projekata utopljavanja.

Rezultat toga je nova fasada na 16 stambenih zgrada i zamjena azbestnih krovova na 34 objekta.

Za realizaciju ovih aktivnosti iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 741.918,81 KM.

Javni pozivi su imali za cilj pružiti sistemsku podršku građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, što je doprinijelo ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata te manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka.

Nakon zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča, adekvatno je uklonjen i zbrinut opasni azbestni otpad.

Planirano je da sljedeće godine javnim pozivom budu obuhvaćeni i privatni stambeni objekti odnosno kuće.

Mjere energetske efikasnosti primijenjene su i u zeničkom vrtiću „Pinokio“. U sklopu rekonstrukcije ovog vrtića postavljena je termo fasada, zamijenjena vanjska stolarija, izvršena je sanacija i termoizolacija krova. Unaprijeđen je sistem zagrijavanja kroz ugradnju moderne toplotne podstanice sa novim pumpama te mjerača utroška toplotne energije i termostatskih ventila na postojećim radijatorima. Radove vrijedne 302.000,00 KM bez PDV-a su finansirali Grad Zenica, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Projekat je realizovao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Grad Zenica je tokom 2019. godine realizovao projekat „Izrada detaljnih energetskih pregleda na području grada Zenica“. Ovaj projekat podrazumijevao je izradu 14 detaljnih energetskih pregleda i energetskih certifikata za pet stambenih i devet javnih objekata na području grada Zenica. Projekat je realizovan uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje preduslova za dalje aktivnosti na realizaciji i implementaciji smanjenja utroška energenata u objektima javnog sektora u nadležnosti Grada Zenica te u privatnim zgradama stambenog stanovanja.

Namjera Gradske uprave Zenica je racionalno korištenje energenata te smanjenje emisija stakleničkih gasova, radi poboljšanja kvaliteta zraka i smanjenja budžetskih izdvajanja za energente.

Stambene zgrade u Mjesnoj zajednici Sejmen, javna preduzeća Zenicatrans, Tržnica, te javne ustanove Dom za stara lica, Centar za socijalni rad i zenički vrtići su samo neki od 14 objekata za koje su izrađeni energetski pregledi.

Mjerama energetske efikasnosti obuhvaćen je i objekat Centra za mlade u Zenici.

Angažmanom Gradske uprave Zenica i uz finansijsku pomoć Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini izvršena je rekonstrukcija ovog objekta. Radovi na rekonstrukciji podrazumijevali su provođenje mjera energetske efikasnosti i to zamjenu krova, prozora i vrata, zatim termoizolaciju fasade te ugradnju termostatskih ventila i kalorimetra. Rekonstruisani Centar za mlade otvoren je prošlog mjeseca.

Grad Zenica pokrenuo je projekat sufinansiranja utopljavanja stambenih zgrada početkom 2018. godine. Željeli smo promijeniti dotašnje sivilo grada. Pored ljepšeg izgleda zgrada, korisnici su ugradnjom termo-izolacione fasade dobili i manje troškove grijanja. Osim toga, Zenica je prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je ušao u program Zelenih gradova, što uključuje i mjere energetske efikasnosti kao što je utopljavanje zgrada. Vlastitim sredstvima, ali i uz podršku stranih donatora realizovali smo veći broj projekata koji podrazumijevaju primjenu mjera energetske efikasnosti. Krajnji cilj nam je poboljšati kvalitet života naših građana i tako ćemo nastaviti i narednih godina“, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Također u sklopu projekta sanacije javne ravjete, na šetnici uz desnu obalu rijeke Bosne na Kamberovića polju 80 natrijevih sijalica snage 83 W zamijenjeno je svjetiljkama s LED izvorom svjetlosti snage 20 W.

S obzirom da se radi o projektu energetske efikasnosti njegovom implementacijom doprinijelo se smanjenju potrošnje električne energije za javnu rasvjetu i uštedama sredstava za redovno održavanje javne rasvjete, kao i povećanju kvalitete rasvjete.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je 2017. godine u Briselu potpisao Sporazum gradonačelnika za Klimu i Energiju čime se Zenica pridružila gradovima koji brinu o održivoj budućnosti.