ZENICA: Protestni skup protiv nezakonitog ubijanja pasa

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji Udruženja „Šapa“, a u prisustvu više od 100 ljubitelja životinja danas je u Zenici priređen protestni skup zbog, kako je istaknuto, nezakonitog masovnog ubijanja hiljada pasa u skloništu za napuštene pse u Stranjanima.

Kako je rečeno, ovo je prvi ali ne i posljednji skup, podržan od predstavnika desetak udruženja iz više gradova BiH, a lista od 10 zahtjeva je samo početak borbe od koje se neće odustati.

Pored ostalog, traži se raskid ugovora sa Albom i smjena upravljačke strukture nad radom skloništa, te raskid ugovora sa Wetom, te imenovanje privremenog upravitelja.

Od nadležnih se traži puna zakonitost i transperantnost rada skloništa i transparetno trošenje novca, kao i „otvorena vrata“ za volontere i nevladine organizacije, uz odobrene stalne posjete skloništu.

Od Tužilaštva ZDK se traži bez odlaganja procesuiranje i kažnjavanje svih u lancu odgovornih za počinjenje masovnih, nezakonitih ubijanja napuštenih životinja u skloništu, za manipulacije statistikama, evidencijama, te zatvorske kazne za zlostavljače i ubice pasa u gradskom skloništu.

Traži se puna provedba Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Održana je i protestna šetnja ulicama Grada. (Š. B.)