Realizovana većina projekata iz Plana ulaganja u putnu infrastrukturu na području grada Zenice za 2020. godinu

Plan ulaganja u putnu infrastrukturu na području grada Zenice za 2020. godinu obuhvata 60 projekata.

Ukupna investiciona vrijednost projekata iznosi 4.220.500,00 KM.

U junu ove godine vijećnici Gradskog vijeća Zenica podržali su Plan ulaganja u putnu infrastrukturu, čime su se stekli ulovi za njegovu realizaciju.

Od tada pa do danas realizovano je ukupno 39 projekata.

Prema podacima Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica u mjesnim zajednicama Stranjani, Novo Radakovo, Gornja Zenica, Osredak – Gradina, Donja Gračanica i Janjići realizovani su projekti vrijedni više od stotinu hiljada konvertibilnih maraka.

U toku su radovi na rekonstrukciji još šest putnih pravaca, dok su preostali radovi asfaltiranja puta u mjesnim zajednicama Dobriljeno i Vražale.

Uskoro se očekuje početak radova na rekonstrukciji i asfaltiranju puta kroz Gornje Smajiće te sanacije i asfaltiranja kraka ulice Tetovska od br. 445 do ulice Fuada ef. Subašića, kao i radova na izgradnji kružnog toka kod Termike.

Tenderska procedura za izbor izvođača radova za proširenje puta za Izgrtine u MZ Topčić Polje je u toku.

Grad Zenica veliku pažnju posvećuje poboljšanju putne infrastrukture i stvaranju uslova za ostanak stanovništva u ruralnim područjima. Plan ulaganja u putnu infrastrukturu na području grada Zenice za 2020. godinu upravo je kreiran prema potrebama lokalnog stanovništva. Kako je poznato, prije same izrade Plana zajedno sa saradnicima iz resorne gradske službe obišao sam sve mjesne zajednice gdje su građani iznijeli svoje prioritete i po tome se radi. Povod obilascima je utvrđivanje stvarnog stanja na terenu te prioriteta mještana kada je u pitanju putna infrastruktura. Poboljšanje uslova života u svim mjesnim zajednicama Grada Zenica prioritet je na kojem ću istrajati i u narednom periodu“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Potpunom realizacijom Plana ulaganja u putnu infrastrukturu biće osigurano blizu 21 km rekonstruisane i sanirane putne mreže.