Udruženje Eko forum pokrenulo portal informativnog karaktera

Eko-prava.ba portal je informativnog karaktera, koji je nedavno pokrenulo zeničko Udruženje građana Eko forum.

“Na ovom portalu sumiramo sve informacije iz oblasti ekologije na prostoru Federacije BiH, čije poznavanje građanima treba da bi mogli ostvariti svoja prava u ovoj oblasti, a prema postojećim zakonima, jer nam je upravo to cilj – upoznati građane kako da ostvare svoja prava iz ove oblasti”, pojašnjava Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Eko forum Zenica.

Tako ovaj portal, između ostalog, sadrži bazu zakona i propisa međunarodnih konvencija i protokola iz oblasti zaštite okoliša, koje je naša zemlja potpisala, zatim niz direktiva Evropske Unije, te zakona Bosne i Hercegovine i njenog većeg entiteta u oblasti ekologije, a sadrži i poglavlje o tome ko sve može pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava, te poglavlje vezano za primjere dobre prakse u svijetu u ovoj oblasti.

“Za iduću godinu već planiramo proširenje ovog portala sa informacijama vezanim za cijeli prostor BiH, a ne samo Federacije, ali i da idemo i sa prijedlozima izmjena i unapređenja niza zakona i propisa kako bi se pravo na čist okoliš konačno prepoznalo kao osnovno ljudsko pravo, što sada nije slučaj”, ističe Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora zeničkog Udruženja Eko forum. (V. J.)