U COVID odjelu KB Zenica leži 61 pacijent, među kojima četiri na respiratoru

FOTO: Zenicainfo.ba

“Trenutna epidemiološka situacija na prostoru ZDK, kao i prethodnih sedmica, je nepovoljna, jer imamo povećan broj COVID pozitivnih pacijenata, ali zdravstveni sektor uz povećan napor i saradnju sa građanima još uvijek odolijeva ovoj situaciji”, izjavio je tokom današnje press konferencije, Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Analizirajući stanje u školama na ovom prostoru na današnjoj sjednici ovog Štaba zaključeno je da je broj oboljelih učenika i nastavnika relativno mali, po 23 oboljele osobe, te da zasad nema potrebe za nekim promjenama u režimu odvijanja nastave.

“Krizni štab će svakodnevno pratiti situaciju na terenu i shodno tome i donositi odgovarajuće preporuke, a zasad nema razloga za uvođenjem dodatnih mjera na prostoru ZDK”, potvrdio nam je kantonalni ministar zdravstva.

“Vlada ZDK odobrila je danas nabavku dodatne količine PCR testova, koje bi trebali uskoro dobiti po ubrzanoj proceduri, a zahtjeve da nam pozajme određenu količinu testova uputili smo prema Sarajevu, Tuzli, Banja Luci, Mostaru i Srednjobosanskom kantonu pa i po tom osnovu očekujemo dobre rezultate”, izjavio je Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Minisitarstva zdravstva ZDK.

Određene priče po gradu o tome da se krije tačan broj oboljelih na ovom prostoru, ministar Jupić je nazvao špekulacijama, ne želeći ih dalje komentarisati.

Po riječima primarijus doktora Rasima Skomorca, člana Kriznog štaba ZDK i direktora Kantonalne bolnice Zenica, u COVID odjelu ove ustanove jutros leži 61 pacijent, među kojima su četiri i na respiratoru, a svi su pacijenti uglavnom teški slučajevi i većina njih je na kisoničkoj potpori sa teškim upalama pluća.

“U posljednje vrijeme nažalost raste i broj oboljelih zdravstvenih radnika u Kantonalnoj bolnici Zenica i trenutno sa jučerašnjim danom imali smo 60 pozitivnih zaposlenika na COVID i taj broj raste, te zadnjih dana imamo od sedam do 10 novih slučajeva, što su brojke sa kojima se vrlo teško nositi i ako se ovaj trend nastavi možemo imati ozbiljne probleme u pružanju usluga našim građanima”, navodi doktor Skomorac. (V. J.)