UO Privredne komore ZDK održao sjednicu o trenutnoj situaciji u privredi

FOTO: Zenicainfo.ba

Upravni odbor Privredne komore ZDK održao je sjednicu na kojoj je sagledana trenutna situacija u privredi, kao i mogući modaliteti prevladavanja posljedica krize izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Ono što je očigledno, rečeno je ovom prilikom, jeste da privreda ZDK bilježi negativne trendove, te da je u prvom polugodištu došlo do pada industrijske proizvodnje i izvoza, te da je ZDK izgubio lidersku poziciju u vanjskotrgovinskoj razmjeni F BiH, koju je preuzeo Tuzlanski kanton.

“Imamo podatak da privreda u ovom kantonu bilježi negativne trendove, te da je u prvom polugodištu došlo do pada industrijske proizvodnje i izvoza, kao i trgovinske razmjene, a dugogodišnju lidersku poziciju ZDK-a u vanjskotrgovinskoj razmjeni FBiH i BiH preuzeo je Tuzlanski kanton”, kaže Diana Babić, direktorica Privredne komore ZDK.

Mnogo je prijedloga na stolu o tome kako usporiti postojeće negativne trendove, ali treba znati da je mnogo faktora na koje se ne može uticati.

„Svi ovi pokazatelji zavise od toga koliko će kriza trajati i kada ćemo iz nje izaći, uz napomenu da, na osnovu stalnih kontakata sa kompanijama iz ZDK, mislim da smo svijetao primjer kako se boriti i iznaći najbolje modalitete da se izađe iz krize. Doista se nadam da ćemo snagom sinergije, koju je kanton do sada pokazao svojim mjerama, biti kanton koji će iz krize izaći sa najmanje štete po privredu“, rekla je Babić.

Pad industrijske proizvodnje i BDP-a zabilježen u čitavoj FBiH i BiH, a ništa bolje nije ni u drugim zemljama, posebno susjednoj Hrvatskoj koja je osjetila drastičan pad zbog turizma. (R. Š.)