Najbolji bh. košarkaši Jusuf Nurkić i Džanan Musa dobili diplomatske pasoše naše zemlje

FOTO: klix.ba
Nurkić i Musa, koji nastupaju u NBA ligi za Portland Trail Blazerse i Brooklyn Netse, će sada moći mnogo lakše putovati svijetom.

Vlasnici diplomatskih pasoša imaju neke prednosti u odnosu na “obične” građane. Tako je vlasnicima olakšan ulazak u veliki broj zemalja svijeta uz poseban “tretman” na aerodromima, a primjera radi, procedura vađenja vize za Sjedinjene Američke Države je skraćena što će posebno koristiti Nurkiću i Musi.

“Zadovoljstvo mi je na ovoj maloj svečanosti ugostiti dva mlada i uspješna čovjeka koji su svijetli primjer novim generacijama u BiH. Oni su svojim napornim radom i odricanjem napravili rezultate na koje smo svi mi ponosni. Nurkić i Musa su svoje prve korake napravili u Živinicama i Bihaću i pokazali su da se upornim radom može napraviti rezultat na svjetskom nivou. Oni danas dostojanstveno predstavljaju našu domovinu u NBA ligi i uvijek ponosno ističu da su iz BiH. Bezrezervno su vezani za svoja rodna mjesta i čitavu domovinu. Svojim ponašanjem i radom su uzor djeci u BiH koja počinju prve sportske korake”, rekla je Turković i nastavila:

“Jusuf i Džanan, djeca Bosne i Hercegovine, godinama donose radost u naše domove. Zbog toga, ali i zbog promovisanja Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu, iskoristila sam svoje pravo da kao ministrica vanjskih poslova BiH dodijelim diplomatske pasoše ovoj dvojici uzornih sportista, dvojici najboljih ambasadora naše zemlje”, poručila je Turković koja je ranije ovu čast ukazala samo Amelu Tuki.

“Nisam ni sanjao kada sam krenuo iz Svojata, malog sela iz Bosne i Hercegovine, da ću ikada dobiti išta od države. Ali, sve je moguće pa i to da iz Svojata dođem do NBA lige. Zahvaljujem se ministrici Turković na pasošu koji će mi olakšati putovanja”, poručio je Nurkić.

“Iznimno sam ponosan. Riječi ne mogu opisati koliko ja volim BiH i ovim putem se zahvaljujem na ovome što predstavlja podvig za mene. Diplomatskim pasošem bi se svaki Bosanac i Hercegovac ponosio i ja ću nastaviti predstavljati BiH u najboljem svjetlu”, rekao je Musa.

Nurkić za reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine igra od 2012. godine kada je U18 reprezentaciju odveo do zlata na Eurobasketu Divizije B i osvojio MVP titulu na prvenstvu.

Dvije godine kasnije bio je također MVP U20 Eurobasketa Divizije B kada je također naša selekcija osvojila zlato. Za seniorsku reprezentaciju je igrao u kvalifikacijama za Eurobasket 2013. i 2017. godine.

Musa je u reprezentativnim selekcijama od 2014. godine kada je kao 15-godišnjak bio nositelj igre U16 selekcije, a godinu poslije kao MVP je vodio istu reprezentaciju do titule na U16 Eurobasketu.

Nastupio je i na U17 Svjetskom prvenstvu i U18 Eurobasketu 2016. godine, a prve i, za sada, posljednje nastupe u dresu seniorske reprezentacije zabilježio je 2017. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i Eurobasket.