Autori dječaci iz autističnog spektra: 35 slika na izložbi “Plavi artizam”

FOTO: Zenicainfo.ba

Izložba „Plavi artizam“ otvorena je danas u Muzeju grada Zenice.

“Donosi nam 35 slika rađenih u tehnikama ulja, pastela, ugljena, kolaža i gline, a čiji su autori dječaci iz autističnog spektra. Izložba je plod šestomjesečnog specijalizovanog programa koji je sa ovom djecom realizovan od strane Umjetničke galerije BiH”, saznajemo od Aide Šarac, muzejske edukatorice u ovoj ustanovi.

“Dječaci su, inspirisani umjetničkom kolekcijom našeg muzeja kreirali svoju ličnu umjetnost a mi smo, uz pomoć originalnih umjetničkih djela radili na razvoju njihovih kognitivnih, socijalizacijskih i komunikacijskih vještina”, ističe Aida Šarac. Ona dodaje kako su odlučili da ova izložba gostuje u Muzeju grada Zenice zato što ova institucija njeguje inkluzivnu praksu već godinama.

Umjetnička galerija BiH Muzeju grada Zenice danas je poklonila digitalnu verziju ove metodologije i to u formi android aplikacije. Pomenuta metodologija nedavno je prepoznata od strane Vijeća Evrope kao jedna od pozitivnih obrazovnih primjera u kontekstu kulturnog naslijeđa i kao takva Evropskoj javnosti će biti predstavljena u okviru “Strategija Evropskog kulturnog naslijeđa za 21 stoljeće”.

Nadamo se, kažu u zeničkom muzeju, da će “ARTsee” aplikacija dati više razloga društveno-senzibilnoj grupi kojoj je namijenjena da posjeti Muzej grada Zenice, ali i da postane dodatni neformalni obrazovni alat u kućnoj upotrebi s obzirom na trenutnu situaciju koja vlada sa pandemijom.

Danko Travar