Sarajevski aerodrom više nije najprometniji u BiH

FOTO: biznisinfo.ba

Sarajevski aerodrom predviđa da će oporavak od pandemije koronavirusa započeti 2021. godine kada očekuje privlačenje nekoliko novih prevoznika. Ovu zračnu luku teško je pogodio Covid-19, s padom prihoda i broja putnika.

U augustu je treći mjesec zaredom imao manje putnika od svog tradicionalno manje prometnog konkurenta u Tuzli.

“Tokom zimske sezone 2020/2021. ne očekujemo značajan porast sedmičnog prometa. Značajniji povrat broja kompanija očekujemo tokom ljeta 2021. godine, kada predviđamo i dolazak nekih novih prevoznika”, rekao je generalni direktor sarajevske zračne luke Alan Bajić, javlja Ex-Yu Aviation News.

Aerodrom Sarajevo trenutno opslužuje šest zračnih prevoznika. Oni uključuju “Austrian Airlines” sa osam sedmičnih letova, “Turkish Airlines” sa sedam, “Pegasus Airlines” i “Flydubai” s četiri sedmične rotacije, “Air Serbia” s tri usluge i “Croatia Airlines” s jednim sedmičnim letom.

Tokom razdoblja od januara do augusta aerodrom je imao 178.899 putnika, što je 78,1 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Na početku zimske sezone 2019/2020, očekuje se da “Lufthansa” nastavi s letovima iz Minhena, dok će Wizz Air u decembru obnoviti letove iz Budimpešte.

 

biznisinfo.ba