Negativan test ne znači da stvarno nemate covid-19

Od nedavne predsjedničke debate između Donalda Trumpa i Joe Bidena, najmanje 11 osoba uključenih u manifestaciju imalo je pozitivan test na Covid-19, pa se postavljaju pitanja kako je virus mogao tako cirkulirati unatoč mjerama opreza, koje su uključivale i testiranje za prisutne.

Manifestaciju je nadzirala Klinika iz Clevelanda.

U saopćenju objavljenom u petak navodi se kako ima uvjete za održavanje sigurnog ozračja koje je u skladu sa smjernicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), uključujući fizičko distanciranje, dezinfekciju ruku, provjeru temperature i nošenje maske. Pojedinci koji su putovali s oba kandidata su testirani i bili su negativni na covid.

Nije poznato koje testove su točno koristili, ali Bijela kuća se u prošlosti navodno oslanjala na test Abbott ID Now, koji svakodnevno koristi za provjeru posjetitelja i predsjednika. Brzi testovi poput ID Now prikladni su, rezultati su gotovi za 15 minuta, ali nisu toliko precizni kao PCR testovi koji zahtijevaju laboratorijsku obradu i čiji rezultati budu gotovi kroz dan ili dva dana.

FDA je još ranije upozorila kako testovi mogu biti i lažno negativni.

“Ponekad se uzorak ne prikuplja pravilno. Ponekad postoji problem s uređajem, i netko bi mogao biti pozitivan, ali ne širi virus još. To su neki razlozi koji dolaze na pamet”, pojašnjava dr. Isaac Bogoch, specijalist za zarazne bolesti u Istraživačkom institutu opće bolnice Toronto.

Nakon što virus koji uzrokuje Covid-19 uđe u tijelo, najprije prodire u naše stanice pri čemu poremeti njihov rad kako bi stvorio što više svojih kopija kako bi zarazio više stanica. Treba nekoliko dana da se ovo kopiranje dogodi u dovoljnoj mjeri da bi se otkrilo na testu.

Potrebno je otprilike tri do pet dana od zaraze Covidom da bi se mogao otkriti na testu. To također znači da će sljedećih dana više ljudi koji su prisustvovali raspravi možda biti pozitivno.

Bogoch navodi da čak i ako je inicijalni test bio negativan, to ne znači da zaista ne nose virus nego da bi se trebali samoizolirati na 14 dana kako bi bili sigurni, piše WEB MD.

 

N1