Službe za zapošljavanje ZDK: Zaključno s krajem augusta na evidenciji 58.624 nezaposlene osobe

Sehadet Hadžić

Pandemija koronavirusa izazvala je brojne negativne ekonomske posljedice. Povećana je nezaposlenost u gotovo svim sektorima u odnosu na prošlu godinu.

Iz Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona najavljuju nastavak, pandemijom pauziranih, programa podrške poslodavcima i prijavljenima na biroe rada.

Broj nezaposlenih na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona krajem prošle godine bio je za blizu četiri i po hiljade manji u odnosu na aktuelno stanje. Zaključno s krajem augusta taj je broj 58.624.

Najveći broj novoprijavljenih je u oblasti ugostiteljstva, turizma i transporta. Rezultat je to mjera na suzbijanju koronavirusa, zbog kojih je veliki broj subjekata u ovim sektorima, reduciralo broj radnika ili je ugasilo djelatnost.

Iz Službe za zapošljavanje ZDK podsjećaju da je jučer raspisan Javni poziv za učešće u programu “Tražim poslodavca”, putem kojeg će radni odnos zasnivati osobe prijavljene na biroe rada, na period od šest, odnosno 12 mjeseci.

Iduće sedmice bit će i aktuelizirane prijave na program sufinansiranja zapošljavanja, na koji su se poslodavci javljali u februaru ove godine.

„Veći broj poslodavaca su se prijavili na Javni poziv iz februara, pa nisu imali mogućnost da to realizuju. Radi se o listi na čekanju. Tokom naredne sedmice poslodavci će moći realizovati svoju aplikaciju i zaposliti veći broj nezaposlenih“, kaže Sehadet Hadžić, načelnik Odsjeka za zapošljavanje.

Zajedno sa programom sufinansiranja samozapošljavanja kroz start-ap projekte, očekuje se da će na ovaj način biti zaposleno oko hiljadu osoba prijavljenih na biroe rada u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ukupno je na raspolaganju za ta dva programa četiri miliona maraka.

 

Sanja Stević