U posljednjih sedam dana naređeno protjerivanje 54 migranta iz BiH

Naime, Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima kontroliše mjesta na kojima se okupljaju migranti te vrši inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koje pružaju usluge smještaja migrantima.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima provode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat navedenih aktivnosti u posljednjih sedam dana, Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 54 strana državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani, Maroka, Turske, Afganistana, Tunisa, Pakistana i Alžira. Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima, u navedenom periodu je u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihvata, udaljila 15 stranih državljana sa teritorije Bosne i Hercegovine, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Tunisa i Maroka. Prema sporazumu o readmisiji u Republiku Srbiju vraćeno je sedam osoba, dok su tri osobe vraćene u Crnu Goru.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 5.495 migranta. Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 13.436 migranta od kojih je 12.690 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U posljednjih sedam dana predmetnom rada je bilo 477 migranta od kojih je 421 iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil.