Zenicu uskoro ukrašava Japanski suhi vrt uz dekoracije

FOTO: Zenicainfo.ba

Između 6.000 i 7.000 stabala u drvoredima i ostalim površinama, oko 700.000 kvadratnih metara površine travnjaka, cvjetne žardinjere, ružičnjaci i cvijetnjaci, ukrašavaju Zenicu i  svrstavaju među najljepše gradove BiH.

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave redovno održavaju zelenilo u Zenici i uređuju ostale površine pogodne za sadnju. Jedna takva je kod kružnog toka u naselju Radakovo uz obalu Babine rijeke gdje sada Zenicu krasi Japanski suhi vrt za  koji je odmah urađen i sistem navodnjavanja.

Nazvan je tako zbog specifičnog zasada različitih vrsta japanskih javora. Okosnicu vrta čine dvije površine od šljunka koji će spriječiti rast korova, a dodatni ukras, specifičan za Japanske vrtove, je i dekorativno stijenje. Na ukupnoj površini od 1.500 kvadratnih metara zasađeno je 40-tak stabala patuljastog drveća, 50 tulja, 50 kornusa sibirike, ukrasno bilje, grmlje, a šarenolisni bršljan posađen uz podzidu Babine rijeke svojim lozama će ukrasiti i dio zida uz vodotok. Planirano je vrt i osvijetliti, te će završetkom projekta ovaj ulaz u grad biti pravi užitak pogledati.

“Vrt je tek zasađen, a naravno, potrebno je vrijeme da izraste i ovu površinu kompletno popuni kako smo zamislili. Potrebno je zasade i sačuvati, te molimo građane da se savjesno ponašaju jer je ovo još jedan ukras za naš grad. Za kompletne radove utrošeno je ukupno 11.863 KM”, rekao je  za RTV Zenica Adnan Mešinović, stručni savjetnik za komunalne poslove Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica.

 

Zijada Ramić