ZENICA: 59 godina Instituta “Kemal Kapetanović”

FOTO: Zenicainfo.ba

Današnji 1. oktobar je dan sjećanja na vrijeme prosperiteta društva i nastanka Instituta „Kemal Kapetanović“,koja djeluje kao organizaciona jednica Univerziteta u Zenici.

“Institut “Kemal Kapetanović” osnovan je 1961. godine, u službi poslovnih subjekata pružajući usluge rješavanja tehnoloških problema, unapređenja i razvoja novih proizvoda i tehnologija, kalibracija opreme, tehničko-tehnološka ispitivanja, različite obuke, mjerenja, te realizaciju projekata s ciljem očuvanja zdravog okoliša”, podsjeća direktor Mustafa Hadžalić.

Podsjeća da se Institut, koji je usvojio odgovarajući sistem upravljanja kvalitetom, finansira kroz tri segmenta, vlastitim prihodima kroz poslove na tržištu, budžetskim sredstvima Vlade, te kroz donacije i projekte.

Institut je sačuvao i iznjedrio kadrovski i materijalni potencijal, akreditovane laboratorije, postrojenja za mikroproizvodnju koji je, primjenjujući znanja i dugogodišnja iskustva spreman za hvatanje u koštac sa problemima savremenog društva i predlaganje rješenja u skladu sa svjetskim standardima.

Institut je prepoznat od strane Skupštine ZDK kao značajan potencijal, te je donošenjem Zakona o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša 2013. godine definisala da se u Institutu formira Centar za monitoring okoliša koji je u fazi opremanja i akreditacije. Na taj način omogućeno je vršenje monitoringa okoliša u ZDK prema evropskim standardima i uvezivanje u sistem monitoringa na nivou Evrope i svijeta.

“Još uvijek nije izvršeno kadrovskog popunjavanja Centra za monitoring okoliša”, ukazuje direktor Hadžalić.

U perspektivi, Institut može puno uraditi u oblasti nemetalnih materijala.

Institut se sa institucijama u Bosni i Hercegovini i regiji uključuje u projekte koje finansira Evropska zajednica što instituciji i istraživačima omogućava komunikaciju i mogućnost razmjene znanja i iskustava.

 

Šerif Babić