Međunarodni dan starih – Svake godine sve teže

FOTO: Zenicainfo.ba

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan starijih osoba, kojeg su kao odgovor na prilike i izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću, utvrdili Ujedinjeni narodi krajem 1990. godine.

“Nažalost i ovu godinu dočekujemo u vrlo teškim uslovima i svaka godina je sve teža”, ističe Emin Sijerčić, predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenice, navodeći da od 22.000 penzionera na ovom prostoru u Udruženju okupljaju njih preko 17.000, a 11.500 članova prima minimalnu penziju u iznosu od 381 KM, dok 75% penzionera ima iznos do zajamčene penzije, odnosno do 420 KM, što su sve dovoljni pokazatelji o tome kako penzioneri teško žive.

“Oni su pravi umjetnici u tome kako preživjeti sa malim primanjima, a o aktivnom i zdravom starenju u našem gradu vrlo je teško govoriti, jer ovdje još ne postoji nijedan centar za zdravo starenje, čak nemamo razumijevanja ni za rad naših klubova, u kojima su se penzioneri sastajali i družili, zbog čega i insistiramo kod lokalne vlasti da se oni ponovno aktiviraju”, naglašava Emin Sijerčić, predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenice.

Zbog svega, ovo Udruženje nastoji svojim članovima pomoći koliko god može: isplatom posmrtnina, subvencija za lijekove, obezbjeđenjem jeftinije nabavke ogrjeva, mjesečnih karata za gradski prevoz, te podjelom robnih paketa.

“Upravo ćemo uskoro od Gradske uprave Zenice dobiti donaciju, od koje planiramo nabavku 3.000 robnih paketa i njihovu podjelu najugroženijim članovima”, navode u Udruženju penzionera Grada Zenice.

 

Vesna Jovanović