U ZDK osjetno manji broj novootkrivenih slučajeva koronavirusa

Epidemiloška situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je u proteklih sedmicu dana znatno mirnija u odnosu na prethodni period. Struka ipak upozorava da nas to ne smije zavarati, s obzirom da se epidemija kreće u skokovima, pa se i dalje treba pridržavati mjera zaštite.

“Ono što bi uskoro moglo biti problematično je diferencijalna dijagnostika, odnosno istovremeno prisustvo covida i sezonske gripe”, ukazao je šef Kriznog zdravstvenog štaba Zeničko-dobojskog kantona, dr. Adnan Jupić.

“U proteklih nekoliko dana, osjetno je manji broj novootkrivenih slučajeva koronavirusa, u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen dramatičan porast oboljelih. To ipak nije razlog da se opustimo”, ukazuje dr. Adnan Jupić.

„U zadnja dva-tri dana imamo osjetno manji broj novootkrivenih slučajeva, koji se kreće 10-15 u toku dana, što je zadovoljavajuće, ali ne smije nas zavarati, jer situacija se uvijek može dramatično pogoršati. I dalje se treba pridržavati epidemioloških mjera i preporuka, a situacijom trenutno možemo biti zadovoljni“, ističe dr. Adnan Jupić.

“Nabavljeno je dovoljno testova za dijagnostiku koronavirusa. Sa najavljenom donacijom Svjetske zdravstvene organizacije, zalihe će potrajati do kraja godine, a planirana su budžetska sredstva za nabavku dodatne količine u idućoj godini”, dodaje Jupić.

Kada je riječ o imunizaciji, situacija je složenija. Zbog drastičnog rasta cijene vakcine protiv bjesnila, planiranim budžetskim sredstvima bit će moguće nabaviti manje doza vakcine protiv bjesnila i protiv sezonske gripe, u odnosu na uobičajene količine.

„Obratili smo se i Federalnom ministartsvu zdravstva u pokušaju da izdejstvujemo da se to uvrsti u kalender obaveznih vakcinacija, da se barem medicinski radnici obavežu da se vakcinišu protiv sezonske gripe“, dodaje Jupić, preporučujući svima da se na ovaj način zaštite, kako bi ujedno pojednostavili diferencijalnu dijagnostiku zdravstvenom sektoru.

“Još se testira ispravnost vakcina protiv korone, a Zeničko-dobojski kanton nastojat će nabaviti dovoljnu količinu doza, onda kada svi aspekti njene primjene budu dovoljno istraženi, a moguće štetne posljedice svedene na minimum”, ističe dr. Jupić.

Predviđanja da bi se prve vakcine i na našem tržištu mogle naći do kraja godine još su aktuelna.

 

Sanja Stević