Festival filma djece i omladine “Zenica 2020”

Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona kao organizator, te  Grad Zenica kao generalni pokrovitelj i Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sport kao partner festivala, objavljuju konkurs za prijavu filmova za pet takmičarskih kategorija u dvije cjeline. 

Konkurs za prijavu filmova za sve kategorije i starosne skupine je otvoren do 10. novembra 2020.godine.

Festival ima dvije glavne cjeline:

  1. takmičarski program za učenike osnovnih škola i pojedince starosne dobi do 15 godina;

2. takmičarski program za učenike srednjih škola, studente, organizacije civilnog društva i pojedince starosne dobi 16 do 22 godine;

Takmičarski program ima pet  takmičarskih kategorija za svaku starosnu skupinu – cjelinu  posebno kako slijedi:

– kategorija  „Igrani film“, (trajanje do 10 minuta)

– kategorija  „Dokumentarni film“ (trajanje do 10 minuta)

– kategorija „Spot“ (trajanje do 5 minuta)

– kategorija „Animirani film“ (trajanje do 3 minute)

– kategorija „Eksperimentalni film“ (trajanje do 7 minuta)

Na festivalu se prikazuju domaći i strani filmovi realizovani između dva festivala, kao i filmovi stari najviše jednu godinu, a koji nisu bili prijavljivani za takmičenje na Festival filma djece i omladine. Na festivalu mogu biti prikazani nominovani filmovi koji su odabrani putem javnog konkursa, po specijalnom pozivu Festivala ili putem poziva za učešće.

Žiri festivala, pregledom svih prijavljenih odnosno pozvanih filmova, nominira najbolje filmove po kategorijama i takmičarskim cjelinama. Na festivalu mogu biti prikazani samo filmovi koji su dostavljeni u formatu i na način definisan ovim javnim pozivom u roku koji je ovim pozivom predviđen.

Festival zadržava pravo da zadrži zapise nagrađenih prijavljenih filmova (screener) koje može koristiti isključivo u svrhe dokumentacije i svrhe promocije festivala.

Svi filmovi u takmičarskom programu, odnosno njihovi producenti – proizvođači, kako domaći tako i strani, nemaju pravo na nadoknadu za prikazivanje filmova.

Festival zadržava pravo naknadne izmjene selekcije, odredbi konkursa i promjene termina emitovanja i prikazivanja odabranih filmova.