Da li je SDA prekršila mjere na suzbijanju koronavirusa tokom skupa u Orahovici?

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, u svojstvu komandanta Štaba civilne zaštite Grada Zenice, uputio je dopis predsjedniku Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona, dr. Adnanu Jupiću, u kojem je ukazao na nepoštivanje mjera propisanih uz pandemiju koronavirusa, tokom predizbornog skupa Stranke demokratske akcije, održanog ove srijede, u selu Orahovica.

Podsjeća da svi moraju poštovati propisane mjere, bez obzira na okolnosti i status.

“Predizborni skup u selu Orahovica, koji je ove srijede u društvenom domu u selu Orahovica organizovala Općinska organizacija SDA Zenica, pokazatelj je da kadrovi ove stranke smatraju da su iznad zakona i da im je dozvoljeno da svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje drugih”, izjavio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je u svojstvu komandanta Štaba civilne zaštite Grada Zenice uputio u vezi s tim dopis predsjedniku Kriznog zdravstvenog štaba, dr. Adnanu Jupiću.

Fuad Kasumović

„Prvo, predizborna kampanja traje od 15.10. do 15.11., znači, prekršili su to. Druga stvar, što je najgore, oni su u zatvorenom prostoru bez maske, što je snimak pokazao. Ja, kao komandant Štaba civilne zaštite Grada tražim od Kriznog zdravstvenog štaba da to kazni, jer niko u ovom gradu ne smije biti iznad zakona, pa ni SDA, ni ja kao gradonačelnik. Svi moramo poštovati epidemiološke mjere“, ističe Kasumović.

Iz Stranke demokratske akcije ističu da se skupovi ove političke partije, kao i sve druge aktivnosti, organizuju uz puno poštivanje mjera propisanih u uslovima pandemije koronavirusa.

Jasmin Duvnjak

„A što se tiče gospodina gradonačelnika, smatram da je posljednja osoba koja može ikome dijeliti moralne lekcije, s obzirom da je poznato da se u jeku pandemije slikao sa djecom, da je organizovao proteste. Tako da smatram da je ova njegova reakcija vrlo neprincipijelna i neprimjerena“, kaže Jasmin Duvnjak, potpredsjednik SDA Zenica.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu da se nepoštivanje mjera propisanih u uslovima pandemije koronavuirusa, sankcioniše po osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali i da kazne izriču jednako sanitarne inspekcije na kantonalnim i na nižim nivoima vlasti.

Ipak, inspekcijske intervencije tog tipa, od proglašenja pandemije koronavirusa, još nisu zabilježene. Ponašanje zvaničnika na bilo kojem nivou, s druge strane, trebalo bi da budu uzor svim građanima.

 

Sanja Stević