Zenica domaćin 17. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica uz podršku Federalnog saveza od 17. do 19. septembra domaćin je i organizator 17. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

Zbog trenutne epidemiološke situacije  u BIH i regionu izostalo je učešće ekipa i pojedinaca iz drugih zemalja.

„Kontinuitet je ono što nas održava kako u zdravlju i životu, tako i kroz sport pokazujemo da možemo normalno participirati u životu. Već četvrti put smo organizatori igara. Zenica je poznata po prilagođenosti za kretanje i sport osoba sa invaliditetom. Svi vole da dođu u naš grad“, izjavio je domaćin igara Harun Aliefendić, predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Na dvodnevnom druženju uz sportska nadmetanja učestvuje 90 takmičara i takmičarki iz Republike Srpske i Federacije BIH.

„Zaista bilo je dilema. Očekivali smo preporuke kriznih štabova. Kada smo poslali pozive interes je bio ogroman. Ljudi su dugo bili zatvoreni i svi su raspoloženi za takmičenje. Kolege iz Crne Gore su sinoć otkazali dolazak. Takmičenje se odvija po svim pravilima Paraolimpijskog komiteta“, izjavila je danas nakon otvaranja igara Elvira Bešlija, generalni sekretar Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBIH.

Najbrojniji su učesnici iz Zeničko-dobojskog kantona jer će se rezultati bodovati ujedno i za Kantonalno prvenstvo. Trke u kolicima, atletski višeboj, šah takmičenja su u kojima će učesnici pokazati svoje  vještine. Sportska rehabilitacija mnogo znači osobama za invaliditetom. Cilj udruženja je zadržati kontinuitet takmičenja i sportskih manifestacija i u okolnostima pandemije korona virusa.

„Sport je moja velika ljubav. Veoma je bitno učestvovati prvenstveno zbog želje za uspjehom. Učestvovanjem pokazujemo šta i koliko možemo da uradimo. Pruža nam se prilika za druženje. Sport je najbolja inkluzija osoba sa invaliditetom“, naglasila je o važnosti ovog takmičenja Samira Džidić iz zeničkog udruženja paraplegičara.

Takmičenja u okviru 17. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize održavaju  se na sportskim poligonima Kamberovića polje. Manifestacija će biti završena večeras podjelom priznanja za najuspješnije  učesnike prvenstva.(M.P.)