KANTONALNA BOLNICA ZENICA: Na Odjelu anestezije šest ljekara pozitivno na COVID-19

FOTO: Zenicainfo.ba

“U Kantonalnoj bolnici Zenica u posljednjih nekoliko dana došlo je do pogoršanja epidemiološkog stanja kada su u pitanju zdravstveni radnici”, potvrdio je direktor ustanove dr. Rasim Skomorac.

Na Odjelu za anesteziju i reanimaciju evidentirano je šest pozitivnih na Covid-19, a radi se o doktorima specijalistima.

“Radi se o kadru od čijeg angažmana zavisi i funkcionisanje većeg broja drugih odjela. U ovom trenutku to je skoro polovina ukupnog ljekarskog kadra na tom odjelu, pri čemu za sada, izuzetnim naporima uspijevamo obezbijediti funkcionisanje intenzivnih njega i obavljanje hitnih hirurških zahvata”, istakao je dr. Skomorac.

Testiranja se i dalje obavljaju i tek će se vidjeti do koje mjere će ići konačno stanje.

Anesteziolozi su, podsjeća dr. Skomorac, inače deficitaran kadar i u proteklih nekoliko godina Kantonalna bolnica je u više navrata raspisivala konkurse za specijaliste i specijalizante i vrlo je teško osigurati odgovarajući kadar.

U cilju rješavanja aktuelnog stanja, direktor zeničke bolnice danas je uputio dopis Ministarstvu zdravstva ZDK i Kliničkim centrima u Tuzli i Sarajevu, kako bi se, u slučaju daljeg pogoršanja stanja, obezbijedio tretman vitalno ugroženih pacijenata.

Na drugim odjelima Kantonalne bolnice Zenica ima sporadičnih slučajeva pozitivnih na korona virus, na Onkologiji, Neurohirurgiji, Otorini, ali to su, za sada slučajevi koji ne ugrožavaju rad tih Odjela.

 

Šerif Babić