16.2 C
Zenica
Petak, 17 Septembra, 2021
Naslovnica Aktuelno Stanovništvo u BiH će među prvima dobiti vakcine protiv COVID-19

Stanovništvo u BiH će među prvima dobiti vakcine protiv COVID-19

FOTO: N1

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević u ime BiH, nakon mnogo prethodno predviđenih aktivnosti i obaveza, potpisala je ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za stanovništvo u BiH.

Kako navode iz Ministarstva, riječ je o, do sada najvećem, poduhvatu koji je BiH putem Ministarstva civilnih poslova poduzela.

Naime, Stalna misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi je u julu ove godine proslijedila Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcinama protiv bolesti COVID-19 (COVAX), a koji će biti administriran od GAVI-ja.

Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznala članice sa Instrumentom COVAX i pozvala ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je, članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavi i finansijskim obavezama. Ugovor o nabavi vakcina sa GAVI-jem je, nakon odluke Predsjedništva BiH kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, konačno i potpisan danas.

“Ova vijest je veoma značajna podjednako koliko i ohrabrujuća za žitelje BiH. Ovim činom Bosna i Hercegovina je ispunila sve svoje obaveze prema GAVI-ju a koje su bile predviđene do potpisivanja ugovora. Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine predbilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv COVID – 19”, navodi se u saopćenju MCP-a BiH.

 

faktor.ba