U Zenici održan 14. Sajam organskih proizvoda

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH „Organsko FBiH“ i uz podršku Grada Zenice, jučer i danas u centru grada, održava se 14. Sajam organskih proizvoda na kojem učestvuje dvadeset izlagača.

Posjetioci ovdje mogu vidjeti i nabaviti različite poljoprivredne proizvode, uzgojene na zdrav, organski način, počev od voća i povrća, zatim meda i njegovih prozivoda, mliječnih proizvoda, te ljekovitog bilja i biljnih preparata.

“Ove godine nešto je manji broj izlagača nego inače zbog epidemije korona virusa i poštivanja potrebnih mjera zaštite”, pojašnjava Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH.

“To nas ipak nije spriječilo da organizujemo ovogodišnji sajam i da nastavimo promociju organske proizvodnje, kao i naša nastojanja da uključimo u poljoprivredu sve druge aktere, koji mogu da daju doprinos razvoju i poboljšanju ekonomske situacije u BiH”, kaže Sejad Herceg, ističući da ako već naprave proizvodnju onda u konačnici taj proizvod moraju  i plasirati prema kupcu, što i jeste cilj ovih sajmova prodajno-izložbenog karaktera.

“Do 2017. godine nismo imali Zakon za organsku proizvodnju, ali dobili smo ga, kao i podzakonske akte na federalnom nivou, a općine i gradovi su svakako još prije dali podršku sektoru organske proizvodnje, pa smo se održali, a sigurno je da ova proizvodnja treba da ima respekt i može imati i uzlaznu putanju u razvoju proizvodnje hrane, budući da je na svjetskom tržištu velika potražnja za organskim proizvodima“, naglašava Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH.

Ovom prilikom izrazio je zahvalnost Gradskoj upravi Zenice, na podršci, koju pružaju u organizaciji ove manifestacije, zbog čega su njeni predstavnici dobili danas i simboličnu nagradu-zlatnu korpu organskih proizvoda.

“Grad Zenica je i ovaj put podržao Sajam organske proizvodnje i nadamo se da će tako biti i ubuduće, a Gradska uprava je opredijeljena da svake godine podržava razvoj poljoprivrede pa evo i ove godine smo predvidjeli da budžetom isplatimo oko 900.000 KM u vidu podrške za različite poljoprivredne oblasti”, navela je Amra Mehmedić, pomoćnik gradonačelnika Zenice za privredu i upravljanje razvojem, pozdravljajući danas učesnike Sajma organske proizvodnje u ime Uprave Grada.

Prije Zenice ovaj sajam je održan u Visokom, a narednih dana gostovat će u Travniku, te Bugojnu.

 

Vesna Jovanović