Štićenici JU “Dom-porodica” Zenica školu pohađaju u skladu sa trenutnom situacijom

FOTO: zenicainfo.ba

“Od samog  početka pandemije korona virusa nastojimo da se prilagodimo nastalim okolnostima i organizujemo život naših štićenika na najbolji način, a tako je i sada”, kaže Alma Mrako, pedagogica u Javnoj ustanovi „Dom–Porodica“ u Zenici.

“U cilju njihove bezbjednosti dogovoreno je sa školama, koje pohađa naših 56 štićenika, da nastavu u početku prate online, što će trajati do 14. septembra i dati nam još vremena i da ih zaštitimo i da ih potpuno psihološki i pedagoški pripremimo za odlazak u školske klupe i poštivanje potrebnih mjera zaštite i prevencije, koje naravno moraju poštovati i unutar naše ustanove”, navodi naša sagovornica.

“Na vrijeme smo nabavili svu potrebnu opremu za zaštitu i prevenciju: maske, dezinfekciona sredstva i slično, a djeci stalno dajemo upute o pranju ruku i dezinfekciji te poštivanju socijalne distance, jer se mogu zajedno družiti, ali uz poštivanje ovih mjera”, pojašnjava Alma Mrako, pedagogica u Javnoj ustanovi „Dom–Porodica“ u Zenici, dodajući da nema gužve ni u njihovoj trpezariji, gdje na obrok dolaze samo djeca starijeg uzrasta, dok se ostalima hrana odnosi u sobe.

Štićenici “Dom-porodice” sada smiju izlaziti van zgrade, s tim da mlađi idu u dvorište u pratnji odgajatelja, koji paze na njih i njihovo ponašanje, dok je punoljetnima dozvoljen odlazak u grad po potrebi.

“Poseban akcenat u radu usmjerili smo na razgovor sa manjom djecom, kako bismo im objasnili suštinu i cilj potrebnih mjera prevencije i tako otklonili njihov povremeno iskazani  otpor”, ističe pedagogica u zeničkoj ustanovi „Dom – Porodica“ , napominjući da provode i stalne mjere kontrole zdravstvenog stanja štićenika, među kojima je mjerenje njihove tjelesne temperature ujutru i navečer, a pri pojavi neke zdrvstvene teškoće uključi se naša glavna medicinska sestra, kao i ljekar koji dolazi u ustanovu.

 

Vesna Jovanović