Sutra počinje nova školska godina na području ZDK

U 22 osnovne i 12 srednjih škola u Zenici sutra počinje nastava školske 2020./ 2021. godine,  prema posebnim uputama Kriznog štaba i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, sukcesivno prema posebnom modelu rasporeda časova, u učionicama i na on line način.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK svim školama je dostavilo Uputstvo o organizaciji odgojno-obrazovnog procesa  na području kantona. Zbog  sveopće zdravstvene sigurnosti  dolasku u školu trebali bi predhoditi  roditeljski  savjeti  svakog učenika,  a  naročito đaka prvaka osnovnih škola.

Još su danas prazne učionice, već sutra u školskim klupama, sjediće đaci, nadamo se poštujući sve upute i propise. Danas smo posjetili zeničku  „Prvu gimnaziju“ i OŠ „Musa Ćazim Ćatić“. Direktori ove dvije škole potvrđuju da je sve spremno za početak 2020./2021. godine.

„Prvu sedmicu nastavu će pohađati prvi i šesti razredi,“  kaže  Esad Ćorović, direktor OŠ „Musa Ćazim Ćatić“. „Drugu sedmicu drugi, treći i sedmi razredi, a treću sedmicu, od 21. septembra, nastava će početi  četvrtim, petim, osmim i devetim razredima. Koncept kombinacije nastave u učionicama i on line načina učenja,  novina je koja će rezultirati kontinuiranom  sticanju  znanja, nužno,  prema situaciji sprječavanja širenja zaraze virusom Covid-19.“, kaže direktor Ćorović.

Ove školske godine, ističe Ćorović, ovu zeničku osnovnu školu pohađaće 884 učenika, odnosno, dva razreda više nego prošle godine. Prijem  za učenike prvih i šestih razreda biće priređen u školskoj sali. Prvačićima za dobrodošlicu, a đaci šestih razreda upoznaće se sa razrednim nastavnicima.

Za 365 učenika Prve gimnazije sve je spremno za početak nastave, kaže direktor Ilijas Hodžić. „Nastava će se realizovati na dva nivoa, u učionicama i na on line način, putem instalirane platforme za koju je nastavni kadar već  obavio obuku. 15 kompletnih odjeljenja pohađaće nastavu“, kaže direktor Hodžić, samo će učenici  tri odjeljenja nastavu pohađati  podijeljeni u dvije grupe i naizmjenično u učionicama i on line. To su odjeljenja četvrtog razreda sa 25, 26 ili 28 učenika. Za ostale učenike nastava će se održavati kao i do sada. Za 20 učenika, učionice Prve gimnazije, površine  više od 60 kvadrata, neće biti problem fizička distanca, potvrdio je direktor. Dezinfekcijskih, odnosno, higijenskih  sredstva ima dovoljno, sve je okrečeno i očišćeno. Pisane upute u školskim prostorima su dostupne na više mjesta a pripremljen je i displej putem kojeg  će učenici na video način, u svakom trenutku, biti podsjećeni  na sve  mjere predostrožnosti.

Početak ove školske godine malo je dugačiji ali u cilju zaštite  svih. Očekivanja su da će se učenici primjereno ponašati, u skladu sa pravilima, uputama kriznog štaba, Ministarstva za nauku, kulturu, i sport ZDK.

Đacima i nastavnom osoblju i ove godine želimo uspješnu školsku godinu,  uz nadu da će se svi savjesno i odgovorno ponašati, odgovoriti obavezama  i uspješno okončati  i ovu školsku godinu. Na području ZDK nastava sutra počinje u 61 osnovnoj i 31 srednjoj školi.(Zijada R.)