Zenica summer fest: Večeras ne propustite koncert “Sevdišimo zajedno”

Večeras je peta noć Zenica Summer Fest Online. U redovnom terminu od 20:30h u programu radija, televizije, putem interneta, naših oficijelnih stranica na društvenim mrežama, gledaoci i slušaoci mogu pratiti izvrstan koncert KUD Bosnia folk Zenica „Sevdišimo zajedno“ iz 2018. godine.

„Bila je to, zaista, noć za pamćenje. Na taj koncert smo pozvali renomirane izvođače bosanske sevdalinke Nusretu Kobić, Ljubicu Berak i Hasibu Agić, ali su nastupili i njihove mlade kolege nadaleko poznati Emina Sinanović i Zanin Berbić. Narodni orkestar Bosnia folka i vokalni solisti, kao i pomenuti gosti i kompletna organizacija ove manifestacije doprinijeli su da odziv publike bude nevjerovatan, kao i sama atmosfera i energija koja se širila centrom Zenice. Teško mi je izdvojiti neku od izvedbi, neku od sevdalinki jer je od početka do kraja svaki nastup bio za pamćenje, ispraćen gromoglasnim aplauzom publike. Potrudili smo se, dakako, i da reportar i redoslijed sevdalinki budu pažljivo odabrani“, prisjeća se Ahmedin Husejnović, umjetnički rukovodilac i koreograf Bosnia folka Zenica.

Te prve godine Zenica Summer Festa Bosnia folk je učestvovao u ljetnom festivalu s tri nastupa: cjelovečernjim koncertom u kojem su nastupile sve sekcije društva, gradskom smotrom svih folkolornih ansambala i koncertom „Sevdišimo zajedno“ koji večeras gledamo i slušamo na svim platformama RTV Zenica.

Prema riječima Husjenovića bila im je čast biti dio Zenica Summer Festa sve tri godine, posebno ako se zna da ovo kulutrno-umjetničko društvo broji od 150 do 200 članova.

„To su naša djeca koje služe svome gradu Zenici i zato smo zahvalni Radio-televiziji Zenica što doprinosi promociji našeg rada. Ove godine radimo reducirano zbog pandemije, ali smo to vrijeme iskoristili za druge aktivnosti, da sredimo garderobu, za nabavku novih, originalnih nošnji iz Posavine, te da postavimo i uvježbamo novu koreografiju – posavske narodne igre. Zaželjeli smo se nastupa i publike i spremno ćemo dočekati vrijeme kada epidemiološka situacija bude dozvoljavala nastupe“, ističe Husjenović.

On nam je otkrio da je 2017. godine Bosnia folk bio svojevrsni začetnik ljetnog festivala u Zenici ZSF 2018. jer je gradonačelnik Fuad Kasumović prisustvujući njihovoj tradicionalnoj manifestaciji na platou kod Hadži Mazića kuće obećao članovima Bosnia folka da će naredne godine biti jedna značajnija ljetna manifestacija na platou kod „Bosanke“, što se i desilo. (A.H.)