Očitovanje Gradske uprave Zenica i gradonačelnika Kasumovića o tvrdnjama da je medijima zabranjen ulazak u Gradsku upravu Zenice i praćenje 10. hitne sjednice Gradskog vijeća Zenica

Povodom tvrdnji predstavnika pojedinih medija, kao i predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Diane Bešić da je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zabranio ulazak novinarima u zgradu Gradske uprave Zenica, radi praćenja 10. hitne sjednice Gradskog vijeća Zenica obavještavamo javnost o sljedećem:  

Dana, 14.12.2018. godine gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je Instrukciju u vezi korištenja velike sale Grada Zenica za potrebe održavanja sjednica Gradskog vijeća tadašnjem predsjedavajućem Gradskog vijeća Zenica gospodinu Goranu Bulajiću.

Instrukcijom se traži da se utvrde pravila i organizuju potrebne aktivnosti, kojima će se urediti način odobravanja prisustva predstavnika medija, udruženja građana i građana pojedinaca na sjednicama Vijeća. Ne ulazeći u detalje oko načina utvrđivanja pravila, traži se da se Službi kabineta Gradonačelnika dostavljaju spiskovi s podacima o predstavnicima medija, udruženja građana, kao i građana pojedinaca, koji su najavili svoja prisustva na svakoj pojedinačnoj sjednici, odnosno kojima je predsjedavajući Vijeća odobrio takvo prisustvo i to najkasnije u roku od 45 minuta prije održavanja same sjednice Vijeća.

O gore navedenim okolnostima obaviješteni su svi predstavnici sredstava javnog informisanja te udruženja građana koja djeluju na teritoriji Grada Zenica, a građanima Zenice obavijesti su učinjene dostupnim putem zvanične web stranice Grada Zenica: www.zenica.ba, kao i oficijelnog facebook profila Gradske uprave Zenica.

Instrukcija Gradonačelnika broj: 02-49-7121/18 od 14.12.2018. godine je još uvijek na snazi.

Svaka ozbiljna institucija ima pravila o kućnom redu. Kao gradonačelnik obavezan sam, između ostalog, da vodim računa i o pravilnom korištenju gradske imovine. Velika sala Grada Zenica je svakako dio te imovine, a naša je obaveza da znamo ko, na koji način i u kojem svojstvu ulazi u Gradsku upravu. Nikome ništa nije zabranjeno, ali red se mora poštovati“, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.