Ponovo raste broj oboljelih u FBiH: U protekla 24 sata 234 slučaja COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.526 uzoraka, od kojih je 234 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama.

U Federaciji BiH do sada je testirano 112.258 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 11.101 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 7.790 pacijenata, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 162 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.006 slučajeva-oboljela od COVID-19.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Bihaća, dva iz Cazina te po jedan iz Travnika, Zenice, Sarajeva i Doboj-istoka. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 305, od čega je 198 osoba muškog (65%) i 107 osoba ženskog spola (35%). Prema dobnim skupinama, u dobnoj skupini 20-45 godina zabilježeno je 7 smrtnih ishoda, 45-65 godina 88 smrtnih ishoda i >65 godina 210 smrtnih ishoda.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH se zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije preporučuje da izbjegavaju javna okupljanja i maksimalno ograniče svoja kretanja i kontakte sa drugim osobama, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, ili gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 22.08.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazii možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE.Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.