12.2 C
Zenica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Radio ne radio: Delegati u FBiH za šest mjeseci “zaradili” od 15...

Radio ne radio: Delegati u FBiH za šest mjeseci “zaradili” od 15 do 27 hiljada KM

Profesionalni delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH kojih je 48, za proteklih šest mjeseci dobili su pune plaće, paušale, naknade za odvojeni život, troškove prijevoza, iako je poznato da zbog pandemije nisu najmanje dva mjeseca izlazili iz svojih domova.

Njihova primanja su od 1. januara do 30. juna ukupno iznosila od 15 do 27 hiljada KM, ovisno koja prava uživaju, a o čemu većina građana u našoj zemlji može samo maštati, a možda ni to.

Primanja svih profesionalnih delegata možete pogledati OVDJE.

Neprofesionalni delegati kojih je šest, su za ovaj period dobili za paušale od 3.800 KM do 3.900 KM, izuzev Anera Žuljevća i Stipana Šarca koji su naplatili po 778, odnosno, 731 KM.

Niti na jednom od spiskova se ne nalazi Aljoša Čampara, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Što se tiče Aljoše Čampare on prima plaću u Vladi FBiH kao ministar unutrašnjih poslova, tako da on u Domu naroda FBiH ne uzima ni paušal koji je 730 KM. Kada je o njemu riječ kod njega je nula u Domu naroda. Niti u jednoj od tabela ga nema zbog toga. Možda je to greška. Stavit ćemo ga na tabelu uz napomenu da u Domu naroda nema primanja, jer prima plaću kao ministar unutrašnjih poslova. Mislim da u Zastupničkom domu FBiH je slična situacija sa zastupnicom Melikom Mahmutbegović, koja je i potpredsjednica Federacije BiH – rekao nam je Izmir Hadžiabdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Dodaje, da što se tiče profesionalnih delegata, da je Elmedin Konaković predao zahtjev za profesionalizaciju.

Na web stranici Doma naroda se može vidjeti i da je za 12 delegata koji primaju naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije, u periodu od 1.januara do 31. marta ove godine isplaćeno više od 54 hiljade KM. Oni su ponaosob za ova period dobili od 4.200 KM do 5.000 KM, a što je nešto više od 1.000 KM po mjesecu.

– Sa martom je završeno njihovo pravo na naknadu plaće koju su primali u proteklih 12 mjeseci, dok je pravo savjetnika na naknadu plaće šest mjeseci. Ovo pravo mogu ostvariti oni koji dokumentacijom mogu dokazati da se ne mogu vratiti na radno mjesto s kojeg su došli u Parlament FBiH. Mora donijeti o tome dokaz, ili dokaz da ne ispunjava uvjete za penziju po općim pravilima, tačnije, po Zakonu o PIO-u – rekao nam je Hadžiavdić.

Hide picture