Nastavljaju se pojačani inspekcijski nadzori na područje cijele FBIH

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja pojačani nadzor nadležnih inspekcija na terenu, uz podršku dodatnog broja federalnih inspektora u cilju efektivnog dejstva na disciplinu građana i privrednih subjekata po pitanju primjene obavezujućih mjera suzbijanja širenja koronavirusa.

U prethodnom periodu intenzivirani su inspekcijski nadzori u nargila barovima i drugim ugostiteljskim objektima, s aspekta sanitarnih uvjeta i pridržavanja higijensko-epidemioloških mjera gdje su zabilježena pretežna kršenja i izricanje prekršajnih naloga, povodom nenošenja ili nepravilnog nošenja maski, neodržavanja fizičke distance te pitanja dezinfekcije i dezobarijera, uglavnom na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Srednjobosanskog kantona.

Federalni inspektori su od početka jula izvršili 447 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je izdato 26 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 48.000 KM.

Inspekcijski nadzori daju rezultate u smislu uozbiljenja subjekata nadzora na terenu, ali je, kako je iz FUZIP-a saopćeno, dominantnija bojazan od finansijske sankcije u odnosu na bojazan od prijeteće zaraze.

Prema zapažanjima iz kantonalnih kriznih štabova, prethodno je zabilježen porast broja zaraženih u uredskim prostorijama pravnih i fizičkih lica s većim brojem zaposlenih, te su u prethodnoj sedmici vršene usmjerene kontrole po pitanju poštivanja obavezujućih mjera iz kriznih planova pripravnosti pravnih i fizičkih lica koji zapošljavaju više od 20 radnika unutar radnih prostorija.

Po uputama epidemiologa u Kantonu Sarajevo, u protekloj sedmici su izvršene kontrole kod velikog broja subjekata, kao što su službe nekoliko sarajevskih općina, javna preduzeća, javne ustanove i druge institucije, studentski centri, ali i drugi potencijalno rizični privredni subjekti koji zapošljavaju veliki broj radnika.

U narednom periodu nastavljaju se aktivnosti i kontrole, kako u preostalim sarajevskim općinama, tako i u uredskim prostorijama drugih subjekata.

Prilikom vršenja navedenih kontrola većinom je konstatovano pridržavanje obavezujućih mjera unutar radnih prostorija, ali i u nekolicini slučajeva potreba za korigovanjem nedostataka kod kriznih planova pripravnosti.

Inače, u periodu od marta do jula izvršeno je ukupno 11.813 inspekcijskih nadzora, doneseno 1.482 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečen 291 prekršajni nalog s finansijskim teretom od  od 498.815 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja, saopćeno je iz FUZIP-a.

(Vijesti.ba / FENA)