“Dani planinara Zenice 2020” ovog vikenda na planinarskom domu Pepelari

„Dani planinara Zenice 2020“ biće održani ovog vikenda na planinarskom domu Pepelari. Organizator je Gradski planinarski savez Zenica a domaćin Planinarsko društvo zdravstvenih radnika „Tvrtkovac“.

Pokrovitelj događaja je Gradska uprava Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović. „Ovo je centralna manifestacija Gradskog planinarskog saveza koji okuplja osam društava sa preko 700 članova“, napominje predsjednik Saveza, Sinan Gluhić. Ove godine, zbog epidemijskih mjera opreza, broj učesnika biće sveden na stotinu, pedeset odraslih i pedeset djece. “Autobuski prevoz je obezbjeđen do Sebuja nakon čega slijedi pješačenje od šest kilometara preko Previle i Rogatke do planinarskog doma na Tvrtkovcu. Mladi učesnici manifestacije imaće vodiče iz Gorske službe spašavanja koji će ih upoznati sa osnovama planinarstva ali i pažnju medicinskih tehničara“, kaže Sinan Gluhić.

U PD „Tvrtkovac“ su ponosni što su domaćini ove centralne planinarske manifestacije zeničkih planinara a njihov predsjednik, Almir Kadrić, obećava poštovanje svih propisanih mjera zdravstvenog opreza. “Gradska uprava Zenice podržava sva aktivna planinarska društva u Zenici a po treći put smo i pokrovitelji centralne manifestacije u organizaciji Gradskog planinarskog saveza. Planinarenje je nešto nazdravije za građane ovog grada. Zbog sivila i zagađenosti najljepše je otići planinariti“, poručio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović. Gradska uprava je za 50 najmlađih učesnika manifestacije obezbijedila planinarske rance sa grbovima Grada Zenice i Gradskog planinarskog saveza. Tokom planinarskog vikenda na Tvrtkovcu biće organizovani edukativni kursevi i prigodna sportska takmičenja a biće promovisana i mapa planinarskih staza, kojih je oko 200 kilometara u zeničkom kraju, a koju je izradio iskusni planinar Ferdo Marjanović.(Danko T.)