RK Čelik započeo treću fazu priprema za nastavak prvenstva

Predsjednik RK Čelika Pane Škrbić je danas, skupa sa saradnicima, prije redovnog treninga i na početku treće završne faze priprema rukometaša za nastavak prvenstva u Prvoj ligi FBiH, održao sastanak sa igračima na temu ”Operacija RK Čelik u Premijer ligi BiH.

“Naš cilj u narednoj prvenstvenoj sezoni je više nego jasan: želimo, možemo i hoćemo da u okviru obilježavanja jubileja 70 godina kluba ”uzmemo” i prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije, da se vratimo u Premijer ligu BiH a zatim i u Evropu! Imamo odličan tim od 20 igrača, spremnih i sposobnih da, uz dobar trenažni rad, od našeg tima naprave ”paklenu mašinu” koja će pobjeđivati sve pred sobom. Zato je bitno da se maksimalno trenira. U timu imamo samo dva igrača sa strane: golmana Harisa Muhića i desnog beka Franju i oni će imati male ”popuste”, tako da mogu da jedan dio treninga odrade na daljinu, kod kuće. Svi ostali moraju dolaziti na sve treninge svakog dana! Samo takav pristup će dati očekivani dobar rezultat”, kazao je Škrbić.

Veliki interes za Turnir 26. i 27. septembra

“U toku su i opsežne pripreme za održavanje turnira Zaim Kobilica, najvećeg ovogodišnjeg rukometnog turnira u Bosni i Hercegovini, 26. i 27. oktobra. Ogroman je interes ekipa iz BiH, ali i regiona da učestvuju na našem turniru, od sarajevske Bosne, tuzlanske Slobode, Sloge iz Gorneg Vakufa, do Iskre iz Bugojna, RK Vogošće i RK Bosne Visoko, pa da nekih renomiranih ino klubova. Hoće li na turniru učestovati evropski šampion RK Vardar iz Skoplja, čiji je predsjednik Mihajlo Mihajlovski veliki prijatelj RK Čelika, zatim RK Crvena zvezda iz Beograda, RK Umag i još neki klubovi iz regiona, zavisiće od razvoja epidemije korona-virusa u tom vremenu”, rekao je Škrbić na sastanku sa igračima RK Čelika.

Begagić: Moramo dati sve od sebe

Na sastanku igrača sa rukodovstvom Kluba, govorili su i neki igrači RK Čelika.

Aldin Begagić, doajen i dugogodišnji vođa ovog tima je rekao: “Odavno nismo imali bolji tim. Posložiti smo sve ”kockice” i možemo parirati svim učesnicima našeg turnira, a zatim i ”protutnjati” od Prve lige Federacije do Premijer lige BiH”, rekao je Begagić. “Svi mi igrači, i ja prvi, moramo redovno i pakleno trenirati, da bi došli do samog vrha bh. rukometa”, dodao je Begagić.

Mrako: Homogen i ubojit tim na terenu

Kapiten tima Faris Mrako je dodao: “Zaista imamo veliku šansu da u narednoj sezoni napravimo veliki sportski rezultat i iskorak i da se plasiramo u Premijer ligu. Mi mlađi igrači smo stasali u dobre rukometaše, i uz iskusne starije igrače kao što su Aldin Begagić, Edin Gušić, Riad Polić, Mirza Dervenčić, Slaven Šijaković i drugi, činimo jedinstven, homogen i ubojit tim na terenu. Spoj mladosti i iskustva je naš najveći kapital i adut, a u sve to – mi smo složna raja, dobri drugovi, što i jeste koncept za naš uspjeh”, rekao je Faris Mrako.

Rizvanović: Konkurs za poziciju desnog beka

Šef stručnog štaba RK Čelika je, obraćajući se igračima na sastanku istakao: “Imamo zaista dobro posložen tim. Ulazimo u treću fazu priprema gdje ćemo, pored fizičke spremnosti tima, raditi i sa loptom. Činjenica da se evropski šampionat za juniorke u odbojci održava u Gradskoj areni Zenica za nas je veliki problem i usporava nam pripreme i rad s loptom te igranje prijateljskih utakmica. Najavljujem da ćemo ubuduće imati, pored večernjeg, i jutarnji trening i to posebno za one igrače koji rade poslije podne. Zadovoljan sam što na svakoj poziciji u timu imamo najmanje po dva kvalitetna igrača. Ono gdje ”škripimo” je mjesto dobrog ljevorukog desnog beka i mi smo zato ”raspisali konkurs” za tu poziciju. Nadam se da će nakon baraža za Premijer ligu biti slobodnih igrača za tu poziciju koji bi rado došli u RK Čelik”, rekao je Seldin Rizvanović.

Pozivi premijerligaša

“Moram reći da nam veoma laska to što svakodnevno imamo pozive jakih premijerligaških ekipa koje u pripremama za nastavak prvenstvene sezone traže da igraju baš s nama prijateljske utakmice. Kažu nam: ”Znamo da ozbiljno radite, da ste odlična ekipa i željeli bi igrati prijateljske utakmice baš sa vama!” Tako smo samo u jednom danu imali pozive iz sarajevske Bosne i gornjavakufske Sloge, a proteklih dana i iz Iskre iz Bugojna, visočke Bosne, RK Vogošće i drugih”, kaže predsjednik RK Čelika Pane Škrbić.

Ne zna se ni kad će prvenstvo početi

Kritikujući rad federalnog i državnog Rukometnog saveza, Škrbić je rekao da se zbog (ne)rada rukometnih saveza još ne zna ni kad će prvenstvo početi, ni kada će završiti. “Pošto je prolongiran početak baraža za Premijer ligu BiH, prvenstvo u Premijer ligi neće započeti prije polovine oktobra, a Liga Federacije bi trebala započeti 3. oktobra, bez prisustva publike”, rekao je Škrbić.