Grad Zenica će obezbijediti udžbenike i ruksake za sve prvačiće

Gradska uprava Zenica će i ove godine organizovat manifestaciju „Sretno đaci prvaci“ koja podrazumijeva nabavku udžbenika za učenike koji će krenuti u prvi razred osnovne škole.

Zbog postojeće situacije sa pandemijom COVID 19 ove godine neće biti zajedničkog edukativno – zabavnog  programa za navedeni uzrast.

Ove godine će prvi put biti nabavljeni i školski ruksaci za učenike prvih razreda svih 17 osnovnih škola koje imaju upisane prvačiće.

“Otkad sam preuzeo funkciju Gradonačelnika nastojao sam uvesti promjene u gradu. Jedna od tih je nabavka udžbenika i školskog pribora za naše najmlađe školarce. To nabavljamo sredstvima koja su ranije išla za finansiranje političkih stranaka. Ja sam prvi u državi ukinuo finansiranje političkih stranaka iz budžeta Grada. Htio sam pokazati građanima da svemu možemo pristupiti poštenije, sistematičnije i da možemo ići naprijed. Uvijek ponavljam da to nisu moje pare, nego novac građana Zenice. Moja je dužnost samo da taj novac pravično rasporedim. Upravo taj novac želimo usmjeriti našim najmlađim članovima zajednice. I moram reći da za ove svrhe nije potrošena ni trećina sredstava koliko su stranke uzimale iz budžeta Grada”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

U skladu sa ranije traženim podacima od škola o broju učenika koji bi trebao krenuti u prvi razred u osnovnim školama, Grad Zenica je raspisao  tender za nabavku udžbenika i školskih ruksaka koji je u toku.

Prethodnih nekoliko godina Grad je u saradnji sa osnovnim školama nabavljao udžbenike koji su na kraju godine učenici vraćali u školu, no od prošle godine Grad nabavlja udžbenike koji su vlasništvo učenika.Tokom prethodne dvije godine za nabavku udžbenika za prvačiće izdvojeno je 102.000,00 KM iz Budžeta Grada.

“Naš je cilj da kroz različite aktivnosti olakšamo roditeljima, a djeci omogućimo ljepše djetinjstvo u našem gradu, kazao je Gradonačelnik Fuad Kasumović, te dodao da zbog toga gradimo i nova dječija igrališta i sportske poligone, motivišemo  učenje novčanim nagradama na kraju školovanja, ulažemo u djecu kroz stipendije, nabavku udžbenika, podržavamo projekte koji pomažu pravilan razvoj djece, a kako sam obećao prošle godine, ove godine nabavljamo i školske ruksake za prvačiće”.

Prvog dana nove školske godine, predstavnici Grada Zenica predvođeni gradonačelnikom Kasumovićem posjetit će jednu školu i tom prilikom poželjeti sretan početak novog životnog perioda đacima prvacima.

U saradnji sa školama  bit će izvršena i podjela udžbenika i ruksaka.