FBiH U PROTEKLA 24 SATA: Zabilježeno 188 novih slučajeva COVID-19

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH prijavljeni su rezultati testiranja 1.240 uzoraka, od kojih je 188 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama osim Posavskog. 

U Federaciji BiH do sada su testirana 107.004 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 10.250 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH su se oporavila 6.814 pacijenta, u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 89 pacijenata. Trenutno je aktivan 3.161 slučaj-oboljelih od COVID-19.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Doboj-juga i Živinica, te dvije žene iz Travnika i Sanskog mosta. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 275, od čega je 175 osoba muškog (63,6%) i 100 osoba ženskog spola (36,4%).

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH se zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije preporučuje da izbjegavaju javna okupljanja i maksimalno ograniče svoja kretanja i kontakte sa drugim osobama, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, ili gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva  da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Ljudi svih starosnih dobi mogu se zaraziti koronavirusom. Budite odgovorni, slijedite savjete zdravstvenih stručnjaka i nadležnih institucija.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 08.08.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a kompletnu naredbu koja je na snazii Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ možete naći  OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći  NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.