Husić: Za neke rudnike su potrebna brza rješenja

Za neke Rudnike u Federaciji BiH je potrebno donijeti brza i sistemska rješenja inače prijeti kolaps, ustvrdio je u današnjoj izjavi za naš program Sinan Husić, predsjednik granskog sindikata radnika rudnika.

Najteže stanje, po njegovim riječima je u Rudnicima Kreka i Zenica, dijelom i u rudniku Bila, ali se radi o manjem preduzeću.

„Nas interesuje definicija novog statuta rudnika, ako je nedvojbeno upravljanje rudnicima iz Elektroprivrede preko direktora bez Nadzornog odbora i višečlanih Uprava u Rudnicima. Onda je logično, kako mi to gledamo, preuzimanje odgovornosti po pitanju tekuće likvidnosti i poštivanja akata u vidu granskog kolektivnog ugovora“, ukazao je Husić.

Dodaje, da je nekim rudnicima potrebno ozbiljno restruktuiranje, te strateški, potpuno jasno definisati plan, vrijeme i metodologiju socijalnog zbrinjavanja određenog broja radnika.

Rudnik Zenica, nakon zatvaranja jame Stranjani je ostao na dva proizvodna kapaciteta, Raspotočje i Stara jama, a zbog kašnjenja plate prije mjesec dana bila je obustavljena proizvodnja.

Zbog ukupne problematike, direktor Društva je podnio ostavku o kojoj se nadležni trebaju izjasniti.(Š.B.)