Problemi u Savezu općinskih udruženja gluhih i nagluhih osoba ZDK

Staro rukovodstvo izabrano na mandat od 4 godine smijenjeno je od strane grupe članova koji, kako tvrde, nisu radili za interes svih, već samo za lični.

Novo rukovodstvo registriralo je Savez u Kaknju, tvrdeći da ne mora uvijek biti sjedište u Zenici, i da staro rukovodstvo nije dobro radilo.

Našoj redakciji obratili su se, kako su nam rekli, predsjednik i član UO Saveza općinskih udruženja gluhih i nagluhih osoba ZDK čije je sjedište u Zenici. Tvrde da su početkom prošle godine njihove kolege, među kojima je govoreći i čujući član, nelegalno smijenile predsjednika UO Mirsada Musića.

„Kada smo došli na tu sjednicu u Kakanj, utvrđen je dnevni red. Međutim, odmah potom su glasali za moju smjenu“, kaže nam Mirsad Musić, sada već  bivši predsjednik UO Saveza općinskih udruženja gluhih i nagluhih osoba ZDK.

Tada je još aktuelni predsjednik Musić, kaže, argumentima poništio ostavku i sjednica je prekinuta.

„Međutim oni su poslije te sjednice napravili zapisnik, iako je prekinuta i predali zapisnik u Ministarstvo kao da je sve u redu. Mi ništa nismo znali. Na kraju su dobili rješenje o registraciji“, dodaje Musić, tvrdeći da sada postoje dva kantonalna saveza gluhih i nagluhih osoba .

Tvrde da vanredna sjednica skupštine koje je morala uslijediti potom nije održana, ali nova predsjedavajuća Skupštine Saveza, koja je u Zenici bila sekretarka, pak kaže, da su bili pozvani na vanrednu sjednicu, ali da se prilikom dolaska nisu htjeli evidentirati. Tada su smijenjeni i isključeni iz Saveza.

„Ne postoje dva kantonalna saveza, postoji samo jedan. Zeničko udruženje gluhih i nagluhih je isključeno jer se ponašaju nekorektno“, ističe Branka Jurić, nova predsjednica Skupštine Saveza općinskih udruženja gluhih i nagluhih osoba ZDK.

Staro rukovodstvo nije htjelo dati pečat jer su novi članovi rukovodstva do tada radili samo za svoj interes.

Prema riječima Ćamila Sivca, bivšeg člana UO Saveza, nisu radili u interesu svih članova – gluhih i nagluhih osoba, već samo na svoju ruku. Oni to nisu dozvoljavali, pa su ovi odlučili u Kaknju održati sjednicu i da sjedište Saveza bude u tom gradu.

Jurić, pak navodi da je radila više od svih članova rukovodstva Saveza u kojem je u Zenici bila sekretarka i da je devet puta pokušala ući u prostorije na adresi Sarajevska ulica, ali je bilo zaključano. Na naše pitanje zašto je sada sjedište Saveza u Kaknju, odgovara da ne mora sve biti u Zenici.

Iz resornog kantonalnog Ministarstva za pravosuđe su nam potvrdili da ne postoje dva kantonalna Saveza općinskih udruženja gluhih i nagluhih osoba, već jedan registriran s promjenama članova rukovodstva, kao i sjedišta. Napominju da su ih u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku sugerirali da poprave međuljudske odnose, ali do toga očigledno nije došlo. (A.H.)