Posljednji vatreni obračuni u gradu zabrinuli javnost

Početak sedmice u Zenici obilježile su pucnjave. Bilans tih obračuna je jedna mrtva i jedna teško povrijeđena osoba – 11 osoba privedeno.

Stvara li nam to dodatni strah, uz sveprisutni egzistencijalni, ili smo jednostavno grad kojem je to skoro pa normalno … ili ćemo priznati da je sveukupni ambijent glavni uzrok vatrenih obračuna? O tome razgovarali i sa našim sugrađanima.

Prema riječima dvoje stanovnika naselja Babina Rijeka u kojem se prije tri noći desila rafalna pucnjava iz vatrenog oružja u kojem je jedna osoba teško povrijeđena, građani i građanke Zenice ne mogu biti mirni.

S druge strane sugrađanka Jela iz naselja Jalija, u kojem je noć prije od posljedica pucnja iz pištolja premunio 38-godišnji sugrađanin, ističe da je s obzirom na događaje iz noći 9. i 10. avgusta postalo upitno: hoćemo li nastradati ukoliko prošetamo svojim kvartom? Ipak ona napominje da su ovakvi incidenti posljedica što omladina ne radi, nemaju zaposlenja i onda prave izgrede. Njena susjeda gospođa Safija iskrena je prema nama: strah me, iskreno me strah! I ne mislim da postoji način da se ovakva situacija popravi.

Da je omladina ugrožena, pa pravi izgrede siguran je i vremešni sugrađanin iz naselja Sejmen Zdravko Čubela. Napominje da je bezbjedonosna situacija u ovom dijelu Zenica ipak, već godinama na zadovoljavajućem nivou. Kaže od jedne pucnjave u kojoj je ranjen mladić prošlo je četiri – pet godina.

Mlađi sugrađanin iz Babine Rijeke smatra da policiji treba dati više ovlasti i da budu brojniji, kako bi i patrole u večernjim satima radile u većem kapacitetu.

Čubela napominje „da bi svako volio da je bezbjedan, da ono što ostavi na mjestu tu i nađe, ali vremena su takva… Treba samo posao dati mladima, političare starije od 40 godina smijeniti s vlasti i biće tada ovo prava BiH“. (A.H.)