Mladi Zeničani Ajna i Muhamed Dizdarević napravili korona brojač

Učenici Prve gimnazije u Zenici Muhamed i Ajna Dizdarević radili su na projektu pokretanja web stranice koja će na jednom mjestu građanima ponuditi sve informacije koje se tiču korona virusa.

Riječ je o stranici koronabrojac.com koja redovno ažurira podatke o broju oboljelih kako u našoj tako i u zemljama regiona i svijeta, te nudi odgovore na brojna pitanja. „Stranicu svakodnevno posjećuje od sedam do deset hiljada građana i to ne samo iz BiH već i zemalja  regiona što dovoljno govori o tome koliko smo dobru stvar uradili i jako smo ponosni zbog toga“, kazao je Muhamed Dizdarević, kreator stranice .

„I sami smo kao gimnazijalci pogođeni ovom situacijom i imali smo potrebu kao savjesni građani da nešto uradimo. Na ovom projektu radimo već tri mjeseca. Pored redovnog ažuriranja podataka o broju oboljelih na stranici možete pronaći sve ostale informacije o ovom oboljenju koje smo pomno prikupljali i tražili odgovore od stručnih ljudi, i to sve s namjerom da pomognemo ljudima i da pronađu sve informacije na jednom mjestu“, priča Ajna Dizdarević, kreator stranice koronabrojac.com.

Za kraj su ovi mladi ljudi poručili kako moramo biti odgovorni prije svega zbog sebe ali i svih članova porodice. „Pridržavajte se svih mjera, nosite maske i redovno perite ruke. Čuvajte sebe a i druge, i budite informisani putem stranice koronabrojac.com“, dodali su na kraju našeg razgovora kreatori ove stranice. (B.D.)