UNM Zenica javno objavljuje podršku kandidaturi Fuada Kasumovića za gradonačelnika Zenice!

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) javno objavljuje da će pružiti podršku Fuadu Kasumoviću u utrci za novi mandat gradonačelnika Zenice.

Ovakvu odluku  jučer je donio upravni odbor UNM Zenica na čelu sa Refikom Crnovićem i Mehmedom Tahirovićem, a na zahtjev gotovo 2.000 pripadnika romske nacionalne manjine.

Romi, ali i sve ostale socijalno ugrožene porodice ovih dana masovno pružaju podršku Fuadu Kasumoviću, jer su ogorčeni odnosom kantonalne vlasti u Zeničko-Dobojskom kantonu, koja predvođena SDA strankom za dječiji doplatak izdvaja mizernih 15KM, a od čega mahom preživljavaju romske porodice.

Na drugu stranu, Kasumović je posebno u vrijeme pandemije corona virusa svakodnevno poduzimao aktivnosti sa ciljem u što većoj mjeri ublažavanja negativnih posljedica pandemije, posebno po socijalno ugrožene slojeve stanovištva. Nažalost, zbog stalnih blokiranja investicija i privrednog razvoja od strane vijećnika SDA stranke u Gradskom vijeću, Kasumoviću ništa drugo nije ni preostalo, nego da u mjeri u kojoj je to moguće, aktivno pruža socijalnu pomoć svima onima kojima je to potrebno.

Podrška UNM Zenica za kandidaturu Kasumovića ima još veću težinu i značaj, ako se zna da je upravo UNM Zenica bio jedan od glavnih kritičara Kasumovića. No, Kasumović je pokazao da je čovjek iz naroda, da zna saslušati i određene kritike, te još marljivije i odgovornije prionuti na posao, za razliku od drugih političara koji već odavno nemaju dodira sa realnošću.

Konkretni razlozi zbog kojih su zenički Romi odlučili podržati Kasumovića jesu izgradnja socijalnih zgrada za stanovnike kampa u Banlozima, uvođenje pitke vode u Banloze po prvi put nakon skoro 15 godina vlasti zeničke SDA, podjela socijalno-higijenskih paketa, ne samo u vrijeme pandemija corona virusa, nego konitnurirano, kao i podrška svim kulturnim aktivnostima romske zajednice.

Osim podrške romskoj zajednici, Kasumović snažno podržava i ostale socijalno ugrožene kategorije stanovništva, pa je tako u toku obnova obdaništa Kanarinac za potrebe djece sa invaliditetom, u toku je obnova doma za mlade, Gradska uprava kontinuirano kroz projektne pozive podržava rad udruženja koja rade sa posebno socijalno osjetljivim kategorijama stanovištva, i itd. Sve ovo su samo još neki dodatni razlozi koji potvđuju ispravnost odluke zeničkih Roma da podrže Kasumovića.

Na kraju nije ni upitno hoće li Kasumović pobijediti, no ipak bitno je najsposobnijim, najaktivnijim i posebice najodogovrnijim ljudima iz naroda pružiti javno podršku, kako bi na simobiličan način bili nagrađeni za svoj doprinos gradu.

Refik Crnović i Mehmed Tahirović,

Rukovodstvo Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice