Šta donosi nova nogometna sezona po pitanju korona virusa?

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH usvojio je plan mjera i procedura Covid-19 za takmičenje i organizaciju utakmica u sezoni 2020./21.

Usvojena je i odluka o implementaciji projekta za opremanje stadiona i objekata NSBiH u cilju zaštite svih učesnika organizacije nogometnih utakmica od uticaja i širenja korona virusa, “sa utvrđenim dinamičkim planom za realizaciju ovog projekta uz provođenje svih mjera higijensko epidemiološke zaštite koje su propisane od strane nadležnih organa”, kako se navodi u saopštenju Saveza.

Šta u praksi donosi takozvani Covid plan?

Jedna od stavki tiče se organizacije utakmica u slučaju zaraze jednog ili više fudbalera. Meč će se odigrati u svakom slučaju, s tim da zaraženi nogometaši, naravno, neće biti prijavljeni, već poslani u samoizolaciju 14 dana.

Dakle, sezona Premijer lige BiH odvijat će se prema utvrđenom rasporedu, s tim da će ekipe morati obavljati testiranja igrača prije utakmica. Prvenstvo se prekida tek u slučaju da entitetski krizni štabovi donesu takvu odluku ili nekih drugih vanrednih okolnosti.