Raste broj oboljelih od korona virusa. Razmatraju se sve opcije

Broj novootkrivenih slučajeva korona virusa u porastu je i u Zeničko-dobojskom kantonu. Do sada je registrovano 600 oboljelih, a trenutno je aktivno 265 i struka procjenjuje da je broj zaraženih u blagom porastu.

Krizni štab razmatra sve opcije, ali zahvaljujući saradnji i disciplinovanosti građana, nema potrebe za uvođenjem restriktivnih mjera“, mišljenja je predsjednik Kriznog zdravstvenog štaba Zeničko-dobojskog kantona i ministar zdravstva, dr. Adnan Jupić.

Danas je ukazano na skoru nestašicu PCR testova za redovna testiranja medicinski indiciranih slučajeva. Očekuju se nove donacije s nivoa Federacije, iako je zdravstvenim ustanovama preporučena nabavka u vlastitoj režiji.

Komercijalnih testova, kojima se uglavnom podvrgava poslovni svijet primoran da putuje i dostavlja zvanični COVID test, s druge strane i za sada ima dovoljno.

Komercijalno testiranje je nevezano za redovno, radi se sa drugim testovima i na drugim aparatima, i ne remeti proces redovnog testiranja na COVID-19“, ističe direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac.

Najavljeno je i da će se, zbog nedostatka testova u redovnoj upotrebi, vjerovatno ići na racionalizaciju potrošnje, što znači da će na području Zeničko-dobojskog kantona, uprkos porastu broja zaraženih, smanjiti kvote testova na korona virus. (S. S.)