Rudari RMU Zenica i dalje zabrinuti za egzistenciju

Nakon što su zenički rudari, početkom jula, zbog neprodužavanja ugovora o radu za 74 jamska radnika, ali i ugroženih isplata zbog blokade računa, ponovnim prekidom proizvodnje natjerali nadležne u Elektroprivredi BiH i Vladi Federacije da udovolje njihovim zahtjevima, proizvodnja je nastavljena, ugovori su produženi, ali komorati i dalje strahuju za svoju budućnost.

Rudari rade, ali su zabrinuti kod svake isplate, jer ne znaju hoće li je biti ili ne“, izjavio je Nijaz Vardo, predjednik Sindikata zeničkog rudnika, dodajući da prema njegovim saznanjima, novaca za isplatu plata za juni, koja se očekuje u srijedu, za sada nema.

Sav novac namijen za isplatu plata preusmjeren je u sanaciju duga preduzeća, zbog kojeg je račun bio blokiran“, kaže Vardo.

Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata radnika RMU Zenica

Dodaje da nesigurnosti rudara doprinosi i nedostatak informacija o tome šta će donijeti najavljena reorganizacija rudnika. I pored najava iz Uprave Elektroprivrede BiH, kao vladajućeg društva, da novim mjerama radnici neće biti oštećeni, rudari strahuju da bi se moglo desiti upravo suprotno.

Reorganizacija, koju najavljuju iz Vlade FBiH i EPBiH, podrazumijeva smanjenje broja jamskih radnika, a mi imamo informaciju da nam upravo ti radnici nedostaju. Svi rudari zabrinuti su šta će biti sutra“, dodaje Vardo.

U Rudniku mrkog uglja Zenica, nakon zatvaranja jame Stranjani, zaposleno je oko 1.300 radnika. Sindikat upozorava da i u takvoj situaciji zeničkom rudniku nedostaje jamskih radnika. (Sanja S.)