Zbog korona virusa Zeničani ne učestvuju u Maršu mira ali će na druge načine odati počast žrtvama genocida

Sutra će biti obilježena 25. godišnjica od zločina u Srebrenici i klanjana dženaza za devet identifikovanih žrtava genocida.

“Marš mira” od Nezuka do Potočara je svake godine jedna od aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

U njemu učestvuje tradicionalno i grupa od 15 do 30 Zeničana, koji ovoga puta, zbog pandemije koronavirusa, neće moći organizovano odati počast žrtvama genocida i poruku mira iz Zenice uputiće na drugačiji način.

U okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zbog pandemije koronavirusa i uvedenih mjera, Marš mira je ove godine organizovan drugačije nego prethodnih.

Broj učesnika će biti smanjen na stotinjak. Biće to uglavnom preživjeli na putu dugom stotinjak kilometara, kojim su u julu ’95. uspjeli stići do područja pod kontrolom Armije BiH na tuzlanskom području.

Tradicionalno od 2009. je, u pohodu, koji je dijelom bio put spasa za Srebreničane, od Nezuka do Potočara, učestvovala i grupa od 15 do 30 Zeničana. Ove godine i oni će žrtvama genocida počast odati na drugačiji način.

„Ali smo opet srcem, dušom i svim osjećanjima sa žrtvama Srebrenice, sa majkama, rodbinom i prijateljima nastradalih i ubijenih. Mi smo stalno pronosili na Maršu mira poruku mira i ljubavi i da se to zlo nikad ne smije zaboraviti, ni ponoviti bilo gdje na zemaljskoj kugli“, kaže Sinan Gluhić, organizator grupe Zeničana na Maršu mira.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra biće ukopano devet žrtava. Ukop, komemoracija i druge manifestacije biće održani u uslovima zaštite od pandemije koronavirusa.

Svi sudionici će biti razdvojeni u grupe do maksimalno 50 ljudi, biciklisti i motoristi koji stižu ranije poklonit će se žrtvama genocida u Potočarima i neće se zadržavati na toj lokaciji za vrijeme komemoracije i ukopa 11. jula, a obavezno je i nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru.(Sanja S.)